← Till Tidningen Global
Radar

Medelhavsländer vill spåra saknade migranter

Flera länder kring Medelhavet lovar att trappa upp arbetet med att ta reda på vad som hänt närmare 18 500 migranter som saknas sedan de försökt ta sig till Europa.

Nästan 18 500 personer saknas sedan de försökt ta sig till Europa över Medelhavet sedan 2014. Nu lovar flera länder att öka ansträngningarna att försöka klarlägga deras öde.

MEDELHAVET Cypern, Grekland och Malta möttes i Haag i Nederländerna I veckan i ett möte anordnat av Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP). De lovade att samordna och intensifiera arbetet med att spåra de försvunna.

Italien, som också är ett stort mottagarland för migrantströmmen över Medelhavet, skrev inte under uttalandet. ICMP förklarar det med interna strider inom den italienska regeringen, som har intagit en hård linje mot migranterna.

Att ta reda på vad som hänt de som försvunnit, oavsett om de kan spåras vid liv eller kan bekräftas omkomna, är avgörande för deras anhöriga, säger drottning Noor av Jordanien, en av ICMP:s kommissionärer.

– Att hjälpa familjer och samhällen som har förlorat medlemmar i konflikter kan bana väg för sanning, rättvisa och försoning. Och – om möjligt – utkrävande av ansvar, säger drottning Noor.

ICMP bildades 1996 efter krigen på Balkan och använder sig av avancerad dna-teknik för att spåra saknade personer. Kommissionen har redan identifierat runt 70 procent av de 40 000 människor som försvann under Balkankriget. Nu vänds blickarna mot en av de största humanitära katastroferna på senare år – flyktingströmmen från Nordafrika och Mellanöstern över Medelhavet till Europa.