← Till Tidningen Global
Radar

Våldsspiral i Mali

MALI Nästan hundra människor dödades i Mali på måndagen i den våldsspiral som trappats upp den senaste tiden. Det var byn Sobane Da i centrala Mali, befolkad av dogonfolket, som attackerades av beväpnade män som tros tillhöra fulanifolket.

Åtminstone 95 brända kroppar hittades i byn, de flesta hade skjutits i ryggen. Ytterligare omkring hundra personer saknades och befarades först döda, men  hittades senare. 24 av de döda ska enligt landets premiärminister Boubou Cisse ha varit barn.

– Alla dessa offer för ohyggligheter och barbari påminner oss om vårt ansvar som ledare att stärka och öka hastigheten på att få säkerhet, sade premiärministern som bara befunnit sig på posten sedan i april i år.

I mars i år dödades omkring 160 ur fulanifolket i en attack av dogonfolket som har beskrivits som en av de blodigaste i landets moderna historia, rapporterar The Guardian. Landets premiärminister Soumeylou Boubeye Maiga och övriga regeringen avgick i april efter hård kritik mot hur de hanterat konflikten.

– Regeringens misslyckande (…) i att tygla milisgrupperna slår nu tillbaka mot dem, sade Human Rights Watch Västafrikachef Corinne Dufka då, rapporterade Reuters.

Konflikten i Mali är komplex och består av såväl etniska spänningar som kamp om resurser om mark och vatten, och det finns också en rad jihadistiska organisationer i landet. Fulanifolket har anklagats för att samarbeta med islamister, något fulanifolket dock har dementerat.