← Till Tidningen Global
Radar

Marocko erkänner berberspråk

Demonstranter har berbiska flaggor under en protest mot regeringen.

Åtta miljoner marockaner talar dagligen tamazight. Nu får berberspråk samma status som arabiskan.

MAROCKOS M parlament har enhälligt antagit en lag som ger berberspråk – eller tamazight – officiell status. Därmed bekräftas ett preliminärt beslut från 2011, och samtidigt markeras kulmen på en flera decennier lång kamp för ökat politiskt och kulturellt erkännande för landets berber. Dessa strävanden motarbetades länge av regeringen – bland annat förbjöds föräldrar att döpa sina barn till berbiska namn – men läget har förändrats sedan kung Mohammed VI kom till makten 1999.

2001 invigdes ett kungligt institut för berberkultur och sedan 2012 finns en statlig tv-kanal som sänder på berbiska dialekter.

Majoriteten av landets invånare identifierar sig som araber men enligt en folkräkning från 2004 talar åtta miljoner människor, en fjärdedel av befolkningen, dagligen någon av de tre dominerande berberdialekterna.
Den nya lagen kommer enligt landets kulturminister Mohamed Laaraj att ”bevara språket och skydda det kulturella arvet”. Den framstående berberaktivisten Mohamed Assid menar dock att lagen inte går tillräckligt långt.

Lagen är fortfarande otydlig. Den kräver inte att tamazight måste användas i undervisning eller av medierna.