← Till Tidningen Global
Radar

McDonalds anklagas för bojkott av bosättningar

McDonalds i Jerusalem.

Den israeliska boättarledaren Yossi Dagan uppmanar flera ministrar att inte ge snabbmatskedjan McDonalds möjlighet att lägga anbud på att öppna en restaurang på Ben Gurion-flygplatsen. Detta då Dagan anklagar McDonalds i Israel för att bryta mot lagets antibojkottlag genom dess policy att inte öppna restauranger i bosättningar på ockuperad mark.

ISRAEL Denna policy har länge uppmärksammats av bosättarrörelsen i Israel, bland annat 2013 då McDonalds tackade nej till att öppna en restaurang i ett shoppingcenter i bosättningen Ariel. I förra veckan hölls en protest i Tel Aviv mot McDonalds med budskapet att snabbmatskedjan bojkottar Israel, rapporterar The Jerusalem Times.

McDonalds i Israel ägs av Omri Padan, en av grundarna till den israeliska fredsorganisationen Peace Now som bland annat granskar bosättningarnas framväxt och utbredning.

Redan innan McDonalds lansering i Israel i början av 1990-talet hade Padan gjort klart att han inte tänkte öppna restauranger i bosättningar. Kritiker av McDonalds, som bosättarledaren Dagan, anser att företaget diskriminerar de israeler som bor i bosättningar, medan människorättsorganisationer som Human Rights Watch pekar på att även företag har ansvar under internationell rätt och att företag som verkar i och från bosättningar ”bidrar till och tjänar på Israels brott mot palestiniernas rättigheter och mot internationell humanitär rätt”.

Enligt FN:s vägledande riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter har företag och anställda ansvar att följa internationell humanitär rätt.  Amnesty International skriver i sin rapport Destination: Occupation att då ”vissa handlingar som utförs av Israel i relation till dess illegala bosättarpolitik utgör krigsbrott, kan företag också vara delaktiga i krigsbrott”.