← Till Tidningen Global
Radar

Kambodja kan förlora tullfrihet till EU

Textilarbetare i Phnom Penhs ekonomiska zon.

Kambodja riskerar att förlora rätten att exportera varor tullfritt till EU. Skälet är att Kambodja inte anses uppnå de krav på respekt för FN- och ILO-konventioner enligt avtalet Everything but Arms (Allt utom vapen).

KAMBODJA I februari i år inleddes en 18 månader lång period av kontroll och undersökning av hur Kambodja lever upp till avtalets krav. Nu ökar den kambodjanska fackliga oron att ett indragande av tullfriheten kan komma att drabba flera hundra tusen arbetare inom landets tillverkningsindustri vars varor till stor del exporteras till EU.

Redan för ett år sedan varnade EU för att utvecklingen inte går åt rätt håll efter att premiärminister Hun Sens parti fick alla platser i parlamentet i valet i juli 2018, och då han själv har suttit vid makten i över 30 år.
Trakasserier mot den politiska oppositionen och mot civilsamhället ökade inför förra årets val. Trakasserier fortsätter också mot landets fackföreningsrörelse.

I slutet av 2018 dömdes flera fackliga ledare på svaga grunder för brott som låg flera år tillbaka i tiden, en medveten strategi som enligt Human Rights Watch används av kambodjanska myndigheter.

– Premiärminister Hun Sen håller på med sina gamla tricks: att kalla till rättegång mot fackliga ledare i ett fall som låg slumrande i fem år kan bara leda till en rättegångsfars och ett felaktigt domslut, sade HRW:s Asienchef Brad Adams i december och fortsatte:

– EU, USA och andra utländska regeringar bör se dessa domar som ett tydligt slag mot oberoende fackföreningar och arbetsrätten, och inte en indikation på den kambodjanska regeringens överseende. Den här rättegången var en charad från början till slut.