← Till Tidningen Global
Radar

Hongkongs ledare backar inte

Demonstranter med plakat föreställande Hongkongs ledare Carrie Lam under söndagens protester.

Efter de största gatuprotesterna på decennier i Hongkong framhärdar stadens Peking-trogna ledare Carrie Lam med det lagförslag som missnöjet gäller. Förslaget om utlämning av misstänkta till Fastlandskina ska behandlas enligt plan.

HONGKONG – Detta är väldigt viktig lagstiftning som kommer att hjälpa rättvisan och säkra Hongkongs åtaganden vad gäller gränsöverskridande brottslighet, säger Carrie Lam till ett medieuppbåd.

Det ses som ett farligt avsteg från principen att det delvis autonoma Hongkong och den kinesiska centralmakten har åtskilda styressystem.

Upprördheten väntas nu fortsätta när förslaget i veckan börjar debatteras i Hongkongs lagstiftande råd. Ett eventuellt godkännande av lagen väntas framåt månadsskiftet.

Hundratusentals människor, kanske över en miljon, marscherade på söndagen mot förslaget. Demonstrationen var den största sedan Hongkong lämnades över till Kina för 22 år sedan.

Uppslutningen syftar till att sätta press på Carrie Lam, högsta politiska ledare i det i hög grad självstyrande området, och hennes uppbackare i Peking.

”Utlämna dig själv”

Flera av stadens största gator fylldes av en flera kilometer lång människomassa, som bevakades av några tusental poliser. Polisen, som historiskt har angett mycket lägre deltagarantal i protester än organisatörer, hävdar att det som mest var runt 240 000 människor på plats.

– Jag kom hit för att kämpa, säger Lai, en rullstolsburen 78-årig demonstrant, till Reuters.

På skyltar i folkmassan syntes budskap som ”Utlämna dig själv, Carrie”.

–Regeringen kan inte ignorera detta antal människor. Om den verkligen väljer att inte svara på våra krav utesluter vi inte ytterligare åtgärder, säger 21-årige Peter Chan till AFP.

Tårgas och batonger

När en lång dag av fredliga demonstrationer övergick till natt gick också demonstrationens tillstånd ut. Grupper av demonstranter stannade dock kvar vid parlamentsbyggnaden för att fortsätta protesterna, varpå polisen ingrep för att skingra dem.

Hundratals demonstranter och ungefär lika många poliser drabbade samman. Poliserna tog till batonger och pepparsprej, medan demonstranter kastade flaskor och byggde barrikader som blockerade gatorna.

Ett land, två system

Lagförslaget om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till myndigheterna i Fastlandskina ses som ett stort övertramp, då relationen mellan det delvis autonoma Hongkong och den kinesiska centralmakten bygger på att systemen hålls åtskilda.

Flera människorättsorganisationer uttrycker en oro för den kinesiska rättssäkerheten, tortyr och problem med att få tillgång till advokater.

– Hon (Lam) måste dra tillbaka förslaget och avgå, sade politikern James To från Demokratiska partiet inför den samlade folkmassan.

– Hela Hongkong är emot henne.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen ”ett land – två system” skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

2014 inleddes omfattande demonstrationer för ökad demokrati i Hongkong, sedan centralregeringen infört en särskild kommitté som avgör vem som har rätt att ställa upp i Hongkongs val. Tiotusentals människor tog gatorna i besittning i vad som kom att kallas Paraplyrevolutionen och drabbningar uppstod med polis.

På senare år har regionen knutits närmare till Kina med infrastruktur. Dels genom en flera mil lång bro som byggts mellan fastlandet, Hongkong och Macao, som också är en särskild administrativ region. Dels med snabbtåg, som kritiserats då den kinesiska polisen har hand om säkerheten på dem och således utövar sin makt på Hongkong-territorium.

Svenskar behöver inte ha visum för att besöka Hongkong i färre än 90 dagar, till skillnad från Fastlandskina.

Källor: NE, The Guardian, AFP.