← Till Tidningen Global
Radar

Avskogningen av Amazonas ökar under Bolsonaro

Avverkad yta skog under senaste månaden jämfört med Gotland.

Efter fem månader med Jair Bolsonaro som president i Brasilien avverkas Amazonas regnskog i den högsta takten på ett årtionde.
Miljöorganisationer kräver att regeringen tar krafttag mot skövlingen.

BRASILIEN Läget för världens regnskogar blir allt mer akut, enligt experter. Organisationen Global Forest Watch (GFW) rapporterade nyligen att 2018 var ett av de värsta åren ur miljösynpunkt sedan mätningarna inleddes 2001, och varnade samtidigt för att utvecklingen kan leda till ett ”skräckscenario med okontrollerade klimatförändringar”.

Allra mest regnskog försvinner i Brasilien, som sedan årsskiftet styrs av president Jair Bolsonaro. Den brasilianske högernationalisten, som kallats ”Tropikernas Trump”, är en uttalad klimatskeptiker och har sedan sitt tillträde lättat på miljöskyddsregler som införts för att skydda Amazonas, världens största regnskog.

Avverkningen ökar

Nu visar data från satellitövervakningssystemet Deter att avskogningen av Amazonas i maj nådde den högsta takten på ett årtionde – 739 kvadratkilometer avverkad skog på en månad, enligt det brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe. Maj är den första av de tre månader varje år då avverkningen tenderar att vara som störst.

– Om den här uppåtgående trenden fortsätter kan det bli ett mörkt år för Amazonas regnskog, säger Claudio Almeida, chef för satellitövervakningssystemet.

Skepsis om klimatförändringar

Miljöorganisationer anklagar Bolsonaro för att vara miljöfientlig, sedan regeringen bland annat monterat ned naturskyddsmyndigheter, uttryckt skepsis kring värdet av att vidta åtgärder mot klimatförändringar, och skurit ned på anslagen till de myndigheter som övervakar efterlevnaden av miljölagar.

– Under Bolsonaro känner sig de som förstör skog säkra, medan de som skyddar skog känner sig hotade, säger Marcio Astrini på brasilianska Greenpeace.

Avfärdar medieuppgifter

Regeringen slår dock ifrån sig anklagelserna. I en intervju med Reuters försäkrar Brasiliens miljöminister Ricardo Salles att regeringen är mer angelägen än någonsin att skydda skogsmarkerna, och avfärdar uppgifter i brasilianska medier om att rymdforskningsinstitutet Inpes övervakningssystem ska ersättas av ett annat system från ett privat företag. Salles har tidigare hävdat att institutets siffror är manipulerade.

– Vi kommer inte att ta bort något. Vi ska bygga ut systemet, säger han.

Trots den höga avverkningstakten är avskogningen långt ifrån lika omfattande som i början av 2000-talet, innan Brasilien sjösatte en kampanj för att motverka skövling. År 2004 avverkades mer än 27 000 kvadratkilometer regnskog, ett område lika stort som Haiti.