← Till Tidningen Global
Radar

Oppositionen manar till ”total olydnad”

Demonstrant nära arméns högkvarter i Khartoum i måndags.

I måndags bröt militära och paramilitära styrkor upp sittdemonstrationen i Khartoum och läkare uppger dödssiffran till 60. Det militära råd som kontrollerar landet har utlyst val om nio månader. Oppositionen har utlyst en politisk strejk och manar till ”total civil olydnad”.

SUDAN Dödssiffran från stormningen av sittdemonstrationen framför militärhögkvarteret i Khartoum i måndags har stigit till 60 och 326 uppges vara skadade, skriver Central Committee of Sudan Doctors på sin Facebooksida på onsdagen.

Kommittén förklarar också att militära styrkor liksom paramilitärer har omringat sjukhus och attackerat läkare, samt att dödssiffran kan komma att stiga ytterligare. Flera rapporter om att styrkor begått våldtäkter mot demonstranter har också förekommit.

Proteströrelsen Forces of the Declaration of Freedom and Change säger i ett uttalande att måndagens agerande utgör ”en massaker på civila” och manade till folk runt om i landet att ”eskalera revolutionen”. De utlyste samtidigt en rikstäckande ”politisk strejk och total civil olydnad” ”till dess att regimen har störtats”.

Enligt proteströrelsen var det både den reguljära armén liksom de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces, RSF, som är en vidareutveckling av den ökända janjawidmilisen, och andra miliser som låg bakom attacken mot demonstranterna. Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW,  uppmanar världssamfundet att agera för att hindra fortsatt våld mot proteströrelsen samt att ansvariga för våldet ställs inför rätta.

– Beslutet att släppa fram våldet mot fredliga demonstranter är helt orättfärdigt och olagligt, och ett slag i ansiktet för de som har fört en dialog för att nå ett överlämnande till en civil regering, säger Jehanne Henry, biträdande Afrika-chef på HRW i ett uttalande på organisationens hemsida.

HRW pekar på att Hemedtis styrkor Rapid Special Forces utövat övergrepp mot civila tidigare:

– Gårdagens våld påminner oss om de allvarliga RSF-övergreppen mot civila i Sudans krigszoner och det kräver mer än fördömanden. Internationella nyckelaktörer måste implementera riktade sanktioner mot de som är ansvariga för våldet och omedelbart starta en FN-utredning, säger Henry.

På tisdagen togs stormningen av sittdemonstrationen upp i FN:s säkerhetsråd men Ryssland och Kina lade in sitt veto mot ett fördömande av våldet. Åtta EU-länder fördömde efteråt i ett eget uttalande de sudanesiska styrkornas våld mot demonstranterna.

Det var i måndags som sittdemonstrationen, som pågått sedan i april och som har krävt ett civilt övergångsråd, attackerades med tårgas och skarp ammunition. Senare på måndagen meddelade general Abdel Fattah al-Burhan, ordförande för det militära övergångsrådet (TMC) att tidigare överenskommelser om ett övergångsråd som förhandlats med demonstranter och opposition inte längre är aktuella och att val ska äga rum om nio månader.

Detta kommer gagna Omar al-Bashirs parti, National Congress Party, som länge dominerat Sudans politiska liv som kan komma att förskansa vid makten på nytt. Oppositionen vill ha ett civilt övergångsråd under en treårsperiod för att kunna garantera fria och öppna val, och menar att den korta perioden fram till valet kommer att göra det svårt för andra partier att etablera och mobilisera sig.

– Valet är en taktik av TMC för att tvinga demonstranterna att ge upp några av sina krav, säger Hassan Saouri, statsvetare vid Neelain-universitetet i Khartoum till nyhetsbyrån AFP.

Stormningen av sittdemonstrationen
inträffade kort efter att det militära övergångsrådets toppar besökt flera av grannländerna, Egypten, Förenade arabemiraterna och Saudiarabien och efter en två dagar lång generalstrejk som utmanade militärens kontroll av landet.