← Till Tidningen Global
Radar

Delseger för Semenya mot IAAF

Sydafrikanska Caster Semenya efter vinsten i semifinalen i 800 meter under OS 2012.

Den sydafrikanska medeldistanslöparen Caster Semenya kan fortsätta springa 800 meter utan hormoner tills vidare. Det beslutade Schweiz högsta domstol på tisdagen.

SPORT Det regelverk som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) infört som innebär att tävlande i vissa löpdistanser inte får ha mer än fem nanomol testosteron för att få ställa upp i damklassen hävs därmed temporärt. IAAF har nu fram till den 25 juni på sig för att komma med ett svar för att få domstolen att ändra sitt beslut, i annat fall kommer IAAF:s regelverk att vara suspenderat fram tills dess att hela Semenyas överklagande av regelverket har hanterats, en process som kan ta upp till ett år eller mer, rapporterar The New York Times.

– Jag är tacksam gentemot de schweiziska domarna för det här beslutet. Jag hoppas att jag efter mitt överklagande på nytt ska kunna få springa fritt, säger Semenya i ett uttalande efter den nya domen.

Det var i början av maj som Idrottens skiljedomstol (Cas), med säte i Schweiz, dömde till IAAF:s fördel och tillät det nya regelverket, trots att det ansågs diskriminerande gentemot Caster Semenya. Regelverket innebär begränsningar i testosteronhalten för kvinnor med xy-kromosomuppsättningar och som har testosteronnivåer på en betydligt högre nivå än den genomsnittliga kvinnan.

För att uppnå lägre testosteronhalter måste löparen ta hormoner eller välja andra distanser att tävla i. Caster Semenya kommenterade i samband med Cas domslut att hon vägrade ta hormoner och att hon tänkte fortsätta tävla i 800 meter. Cas beslut har också kritiserats av Human Rights Watch som menar att IAAF:s regelverk ”stigmatiserar, stereotypiserar, och diskriminerar alla kvinnor”.