← Till Tidningen Global
Radar

Flera döda i stormning av sittdemonstration i Sudan 

SUDAN Flera demonstranter dödades på måndagsmorgonen när styrkor från både militär och paramilitär stormade en sittdemonstration i Khartoum som pågått sedan i början av april.

Enligt vittnesuppgifter spärrades in- och utgångar till sittdemonstrationen av, varpå tårgas sköts mot demonstranterna och sedan också skarp ammunition.

Enligt uppgifter från Central Committee of Sudanese Doctors dödades minst fem personer och flera skadades allvarligt, uppger Al Jazeera. Stormningen inträffar efter ett par månaders kamp mellan demonstranter som vill se ett civilt dominerat övergångsråd, medan militären som avsatte förra presidenten Omar al-Bashir vill kontrollera ett sådant råd.
 
Förra veckan pågick intensifierade protester då tusentals sudaneser deltog i en två dagar lång generalstrejk i protest mot landets militära ledning Transitional Military Council, utlyst av Alliance for Freedom and Change. Ett av partierna i alliansen, al-Umma, valde dock att inte ställa sig bakom strejken då de ansåg att tidpunkten var illa vald.

Hemedti i toppen

Samtidigt som protesterna med krav på en civil regering fortsätter har landets nya militära ledning genomfört flera besök i grannländerna nyligen.

Ledaren av det militära råd som avsatte den tidigare presidenten Omar al-Bashir i april, Abdel-Fattah Burhan, besökte både Egypten och Förenade arabemiraten. Och andremannen i Sudans militära råd, Mohammed Hamdan Dagalo, besökte Saudiarabien där han mötte kronprins Mohammed bin Salman och lovade fortsatt stöd med trupper till kriget i Jemen.

Dagalo är känd under namnet Hemedti och har beskrivits som mäktigare och viktigare än Burhan själv. Dagalo är en tidigare krigsherre med ett blodigt CV.
Han var länge ledare för den ökända regeringsstödda janjawid-milisen i Darfur som låg bakom tortyr, våldtäkter och som anklagats för etnisk rensning. Milisen omorganiserades senare till Rapid Support Forces (RSF) och knöts närmare de reguljära styrkorna i landet.

RSF misstänks för att ha varit inblandade i skjutningarna av demonstranter i huvudstaden Khartoum för några veckor sedan då sex personer dödades och ska också ha varit involverade i måndagens stormning av sittdemonstrationen enligt vittnesmål till Al Jazeera. Det är också från RSF som trupper skickats för att bistå Saudiarabien i Jemen.

Associated Press skriver att en rapport från Human Rights Watch 2015 beskrev att RSF begått många former av övergrepp: ”Bland de mest flagranta övergreppen mot civila hör tortyr, utomrättsliga avrättningar och massvåldtäkter”. Omkring 10 000 RSF-män uppskattas finnas i och omkring Khartoum, skriver The Guardian.