← Till Tidningen Global
Radar

Sex döda efter valprotester i Indonesien

Kravallpolis sattes in efter demonstrationen.

Sex personer har dödats och 200 skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Indonesiens huvudstad Jakarta. Oron har varit stor i landet sedan utmanaren Prawobo Subianto besegrats av den sittande presidenten Joko Widodo i valet.

I tisdags kom resultatet från presidentvalet i Indonesien där president Joko Widodo tog hem segern. Subianto har sagt att han kommer att utmana resultatet i domstol, och hävdar att det finns bevis på valfusk.

Tusentals demonstranter samlades utanför den myndighet i Jakarta som övervakar landets val, i stöd för Subianto. Demonstrationen fortlöpte fredligt, men när den avslutats vägrade en del att lämna platsen. Marknadsstånd och bilar sattes i brand och stenar och fyrverkeripjäser kastades mot polisen, som satte in tårgas.

Uppmanar till lugn

Indonesiens högste polischef, Tito Karnavian, bekräftar att sex personer dött samt att vissa fått skottskador och andra skador. Under en presskonferens uppmanade han till lugn och förnekade att polisen skjutit in i folkmassan.

– Men vi behöver reda ut vad det är som hänt, säger Tito Karnavian.

President Joko Widodo uttalade sig på onsdagen om våldsamheterna och sade att han inte kommer att tolerera att någon hotar säkerheten, den demokratiska processen eller Indonesien.

– Vi kommer inte att ge upprorsmakare som försöker att skada vårt land, republiken Indonesien, något utrymme, säger presidenten.

Även Subianto uppmanade sina anhängare att inte använda sig av våld.

Flera gripna

Runt 70 personer har gripits, misstänkta för att ha uppmanat till upplopp, enligt myndigheter som uppger att det var ett fåtal organiserade ”provokatörer” som orsakat våldsamheterna i Jakarta.

Under onsdagen samlades återigen tusentals demonstranter i centrala delarna av staden. Och återigen blev det drabbningar där demonstranter startade bränder och använde fyrverkeripjäser mot kravallpolis som svarade med tårgas.

I staden Medan på den indonesiska ön Sumatra samlades ett hundratal i en fredlig demonstration.

Ett 40 000 man starkt polis- och soldatuppbåd ska upprätthålla säkerheten efter valet.