← Till Tidningen Global
Radar

Taiwan godkänner homoäktenskap: ”Stort steg”

Aktivister utanför parlamentet i Taiwan.

TAIWAN Som första land i Asien har Taiwan tillåtit samkönade äktenskap. Tusentals gayaktivister stod samlade utanför parlamentet när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

Lagen klubbades igenom två år efter att författningsdomstolen i landet beslutat att det bryter mot grundlagen att diskriminera homosexuella från rätten att gifta sig. Parlamentet har sedan haft fram till 24 maj i år på sig att lagstifta om frågan.

Trots ett tungt fallande regn hade tusentals gayaktivister samlats utanför parlamentet i Taipei. När beskedet slutligen kom, på de homosexuellas dag dessutom, kramade flera om varandra med tårar i ögonen och aktivister ropade:
– Asiens första!
– Bra jobbat, Taiwan!

Debatterad dom

I november förra året genomfördes en folkomröstning i frågan, efter påtryckningar från de konservativa partierna. Omröstningen blev ett stort nederlag för aktivistgrupperna. En majoritet röstade för att äktenskap endast skulle få ingås mellan man och kvinna och president Tsai Ing-Wen som lovat att införa samkönade äktenskap anklagades av aktivister för att svika sitt vallöfte.

Omröstningen till trots stod domstolens beslut fast och tre förslag i frågan låg på bordet inför fredagens omröstning.

”Ett bättre land”

Det mest liberala av dem skulle ha inneburit att homopersoner förutom att ingå äktenskap dessutom skulle få möjlighet att adoptera barn.

Förslaget som slutligen röstades igenom innebär att homosexuella får ingå ”exklusiva permanenta” partnerskap och ansöka om att registrera sig som gifta.

”Vi har tagit ett stort steg mot verklig jämställdhet och har gjort Taiwan till ett bättre land”, twittrade Tsai Ing-Wen.

Presidentens twittertext följdes av en emoji som föreställde en regnbågsflagga.

Fakta: Länder där samkönade äktenskap tillåts

Taiwan är inte medlem i FN, men samkönade äktenskap är numera tillåtna i 26 av FN:s medlemsstater.

Dessa är: Argentina, Australien, Österrika, Belgien, Brasilien, Storbritannien, Kanada, Colombia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Irland, Luxemburg, Malta, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Portugal, Sydafrika, Spanien, Sverige, Uruguay och USA.

I några av dessa länder, exempelvis i Mexiko och Storbritannien, är samkönade äktenskap bara tillåtet i vissa regioner. I Nordirland i Storbritannien är gayäktenskap inte tillåtet.

Det första landet som legaliserade samkönade äktenskap var Nederländerna år 2001. Det senaste, förutom Taiwan, var Österrike där legaliseringen trädde i kraft den 1 januari år.

I Sverige blev äktenskapet könsneutralt den 1 maj 2009. Senare samma år godkände Svenska kyrkan att vigseln får äga rum i kyrkan.

Källa: Reuters
TT