← Till Tidningen Global
Radar

USA:s aborträtt utmanas

Republikanske delstatsguvernörens Kay Ivey skriver under abortlagen.

Senaten i Alabama godkände i tisdags en lag som förbjuder abort från dess att graviditeten startar, även i fall då graviditeten är en konsekvens av våldtäkt och incest. Det enda fall då abort kan tillåtas är i fall då kvinnans liv är i fara.

 USA En läkare som genomför abort ska kunna straffas med upp till 99 års fängelse. Kritiker har pekat på att få läkare kommer att vara villiga att utföra abort även om kvinnans liv är i fara när de riskerar sådana straff.

Lagen är en del av en bredare strategi som syftar till att utmana högsta domstolens beslut i fallet Roe versus Wade från 1973 efter vilken abort blev lagligt. Detta då högsta domstolens sammansättning är mer konservativ än tidigare efter att president Donald Trump har kunnat tillsätta två domare, bland dem den omstridde Brett M Kavanaugh.

Under flera år har olika delstater skärpt lagar för att begränsa aborträtten. Tidigare i år lagstiftade Georgia, Mississippi, Kentucky och Ohio om att förbjuda abort från att ett foster får sitt första hjärtslag vilket brukar vara i den sjätte veckan, då många kvinnor ännu inte upptäckt att de är gravida.

Flera av dessa lagar har överklagats och medborgarrättsorganisationen ACLU har meddelat att de kommer att lämna in en stämningsansökan mot den nya lagen.
”Abort är inte ett brott – det är en grundlagsenlig rättighet” skriver ACLU på Twitter.

Lagen hamnar nu på delstatsguvernörens Kay Ivey bord. Republikanen Kay Ivey har också godkänt abortlagen. Det är nu den hårdaste abortlagen i landet.

Alabamas senat domineras av vita republikanska män och lagen röstades igenom med stöd av 25 av dessa män, rapporterar the Guardian.