← Till Tidningen Global
Radar

Ramaphosa: Folket röstade för enighet

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa firar att ANC behåller makten med majoritet, även om partiet tappar väljarstöd.

Det blev ett tapp för ANC i det sydafrikanska valet, men inte med mer än att partiet kan regera vidare på egen hand.
Folket har kastat en livlina, låter det från partiet, som för fram ett budskap om enighet.

SYDAFRIKA – De röstade för ett enat Sydafrika, de röstade för ett jämlikt samhälle, fritt från hunger och nöd. Vi kan med säkerhet konstatera att demokratin har gått segrande ur detta, säger president Cyril Ramaphosa när de officiella resultaten tillkännages.

– Låt oss nu arbeta tillsammans, svarta och vita, män och kvinnor, unga och gamla för att bygga ett Sydafrika som i sanning tillhör alla som bor i det.
ANC:s segersiffror skrivs till 57,5 procent – ett tapp med nästan fem procentenheter från valet för fem år sedan – vilket ger det socialdemokratiska maktpartiet 230 av nationalförsamlingens 400 mandat.

Resultatet är det sämsta som ANC åstadkommit i de fria valen efter apartheid, men innebär likväl att det kan fortsätta regera utan att behöva stöd från andra partier.

"Vi återhämtar oss"

Cyril Ramaphosa tog över makten när partiet tvingade den tidigare ledaren och presidenten Jacob Zuma att avgå. Zuma och kretsen kring honom följdes av korruptionsanklagelser och dalande opinionssiffror.

Vid lokalvalen 2016, där ANC fick knappt 54 procent, stod partiet inför en katastrof, säger partiordföranden Gwede Mantashe.

– Vi återhämtar oss från den katastrofen, säger han, och beskriver dessa valresultat som ”en ny livlina” från väljarna.

ANC behåller kontrollen i åtta av Sydafrikas nio provinser. Partiets närmaste utmanare Demokratiska Alliansen behåller makten i Västra Kapprovinsen, där landets näst största stad Kapstaden ligger.

I provinsen Gauteng, där den största staden Johannesburg och den administrativa huvudstaden Pretoria ligger, blev det en rysare där ANC till sist vann med 50,1 procent.

Mindre partier klättrar

ANC:s närmaste utmanare Demokratiska Alliansen fick 20,8 procent av väljarstödet och trean, vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF) 10,8 procent.

– Det här är det sista valet som (ANC) kommer att vinna rakt av. Vi har nu orsakat det största tappet för ANC, säger EFF:s ordförande Dali Mpofu.

EFF gick till val på ett löfte om att konfiskera jordbruksmark från de till större delen vita markägarna och ge till fattiga. Man lovade också att förstatliga Sydafrikas gruvor och banker.

Frihetsfront Plus, det konservativa partiet som bildades för att företräda de vita boernas intressen när apartheid var på väg att avskaffas, ökade något under valparollen att ”slå tillbaka” mot planer på expropriering av mark.

Knappt hälften av Sydafrikas befolkning – 26,8 miljoner av runt 57 miljoner – är registrerade att rösta. Av dem gick 65 procent till vallokalerna i onsdags.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV