← Till Tidningen Global
Energi

Nyhetsquizz

De rätta svaren hittar du uppochner nederst på sidan. Vänd på skärmen för att läsa.

1. År 1975 invaderade Indonesien Östtimor, och ockuperade landet i 25 år. Över 200 000 människor dödades av regeringens soldater. Vem fick 1996 Nobels fredspris för sin kamp för Östtimors självständighet, och valdes till  landets president 2007?
1   Xanana Gusmão
X  José Ramos-Horta
2   Mohammed Suharto

2. Den 2 april var sista dagen på jobbet för Abdelaziz Bouteflika. Sammanlagt blev det 20 år på posten som Algeriets president. Tillsammans med Tunisien och Marocko tillhör 
Algeriet ett område kallat ”platsen där solen går ned” på arabiska. Vad heter området på svenska?

1  Maghreb
X Sahel
2  Almatu

3. En annan som gjort sin sista dag på jobbet är Omar al-Bashir. Han störtades några dagar efter Bouteflika, efter långvariga folkliga protester. Al-Bashir är den första sittande statschefen som någonsin blivit åtalad av Internationella brottmålsdomstolen. För vad?
1  Folkmord i Darfur.
X  Brott mot mänskligheten i Darfur.
2  Krigsförbrytelser i Darfur.

4. Och på tal om att göra sin sista dag på jobbet; om vi exempelvis tar en lagom rund liten chefredaktör på 51 år, när kommer han att göra sin sista dag på jobbet, om man ska tro en nyligen gjord rapport av Fredrik Reinfeldt?
1   2035
X  2038
2  2043

5. Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Trots att hon var jämställdhetsminister 2006 kallar hon sig inte för feminist, utan menar att hon är liberal och att:
1   ”Klass är viktigare än kön.”
X  ”Underepiteterna kan man se på som man          vill.”
2  ”Revolution är ingen tebjudning.”

6. ”Svarta hål är de mest mystiska föremålen i universum. Vi har sett något som vi trodde var omöjligt att få syn på”, säger Harvardforskaren Sheperd Doeleman, om det svarta hål som nyligen fotograferats och befinner sig i mitten av galaxen Messier 87, omkring 55 miljoner ljusår från jorden. Hur stort är egentligen universum?
1   Jättestort
X  Stjärnstopp
2  Oändligt
3  93 miljarder ljusår

7. Kinas kommunistiska ungdomsförbund lovar att över tio miljoner studenter ska  skickas ut till landsbygden inom de närmaste åren för att ”sprida civilisation och föra fram vetenskap och teknik”. Kritiker menar att det påminner om en tidigare kampanj från 1966  då universiteten stängdes och miljoner unga tvingades ut på landet och mer än en miljon människor dödades. Vad kallas denna händelse?
1   Kulturrevolutionen
X  Det stora språnget
2  De hundra blommorna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV