← Till Tidningen Global
Radar

Irland utlyser klimatkris

IRLAND Irland blev i förra veckan det andra landet i världen att utlysa klimatkris. Det var Irlands parlament, Daíl, som utlyste en klimatkris liksom kris för den biologiska mångfalden. För några veckor sedan antog det brittiska parlamentet en motion om att det råder en klimatkris.

– Alla kommer att behöva göra förändringar, sade Irlands minister för klimataktion Richard Bruton i samband med beslutet i torsdags i förra veckan, rapporterar the Irish Times.

Samtidigt uppmanar the Green Party att Irlands premiärminister Leo Varadkar ska genomföra ett krismöte med regeringen för att hantera klimatkrisen. Det finns också stora skillnader i hur partierna tolkar hur landet bör gå vidare. Richard Bruton har förklarat att han anser att fossila bränslen kommer att vara nödvändiga under en övergångsperiod och vill därför inte stoppa sökandet efter fossila bränslen genast, medan ledaren för the Green Party, Eamon Ryan, anser att regeringen omedelbart bör sätta stopp för sökandet efter olja och naturgas, samt utvinning av torv.

Utlysningen av en klimatkris röstades igenom av bara sex ledamöter i parlamentets underhus och beslutet ses som symboliskt men ändå viktigt av klimatforskaren Tara Shine från Change by Degress:

– Att utlysa en klimatkris säger, om inte annat, till folk att detta är allvarligt, säger hon till the Irish Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV