← Till Tidningen Global
Radar

Guterres: Klimatåtgärderna för långsamma

FN:s generalsekreterare António Guterres höll presskonferens tillsammans med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Världen är inte tillräckligt snabb i sina försök att begränsa de globala temperaturhöjningarna, säger FN:s generalsekreterare António Guterres, som är på besök i Nya Zeeland.

KLIMAT De internationella politiska föresatserna har börjat mattas av och de små önationerna står i frontlinjen för klimatförändringarna och kommer att lida mest, säger Guterres under sitt besök i Nya Zeeland, där han inleder sin resa i södra Stilla havet.

Han kommer även att besöka Fiji, Tuvalu och Vanuatu där stigande havsnivåer är ett stort hot.

– Klimatförändringarna springer snabbare än vad vi gör. De senaste fyra åren har varit de varmaste som har registrerats, säger han enligt tv-kanalen TVNZ.

– Och det paradoxala är att samtidigt som det blir värre så verkar de politiska åtgärderna avta, säger António Guterres på en gemensam presskonferens med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Jacinda Ardern säger att klimatförändringarna är ”den största utmaningen” för det internationella samfundet och att det skulle vara ”grovt försumligt” att ignorera frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV