← Till Tidningen Global
Radar

Bensinbomber vid nya protester i Tirana

Flammor från en bensinbomb som kastas mot poliser som försöker hålla folkmassan stången.

Bensinbomber kastades mot premiärministerns högkvarter i Albaniens huvudstad Tirana vid nya protester mot landets regering på lördagen.
Demonstranterna kräver nyval och ett ”europeiskt Albanien”.

ALBANIEN I den stora folkmassan som samlats för att kräva att premiärminister Edi Rama utlyser nyval fanns maskerade personer som kastade bensinbomber, sten och färg mot regeringsbyggnadens entré och senare mot parlamentsbyggnaden. I sammandrabbningar svarade polisen med tårgas och vattenkanoner. Ett tiotal poliser och flera demonstranter har skadats.

”Vi vill ha ett europeiskt Albanien”, skanderade folkmassan, precis som människor gjorde vid protester mot den albanska kommunistregimen i början av 90-talet.

Edi Ramas socialistiska regering anklagas för valfusk och korruption och protesterna har pågått i tre månaders tid. Oppositionsledaren Lulzim Basha från Demokratiska partiet talade vid ett tillfälle när protesterna lugnade ned sig något. Han slog då fast att regeringens motståndare är ”fast beslutna att fortsätta föra en större och mer resolut strid så länge som regeringen håller Albanien utanför Europa”.

EU-kommissionen har öppnat för att inleda förhandlingar om ett albanskt medlemskap, men Europiska rådet sköt upp detta till juni i år med hänvisning till att Albanien behöver göra upp med korruptionen inom sitt rättsväsende.

TT-Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV