← Till Tidningen Global
Radar

USA hindrade klimatdeklaration om Arktis

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver under Arktiska rådets ministeruttalande.

ARKTIS Arktiska rådets sammanträde var tänkt att mynna ut i en gemensam deklaration.

I stället slutade mötet i finländska Rovaniemi i fiasko, sedan USA vägrat godkänna formuleringar om att klimatförändringarna är ett hot mot Arktis.

Det är första gången sedan rådet bildades 1996 som de åtta medlemsländerna misslyckats med att enas om en slutdeklaration.

Utrikesministrarna från Danmark, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA fick visserligen ur sig ett kort dokument, med det kvalar bara in under beteckningen ”gemensamt ministeruttalande”. Klimatförändringarna nämns inte i det.

Skälet till att länderna kring Arktis inte nådde en uppgörelse var enligt två källor till nyhetsbyrån Reuters att USA inte velat acceptera att klimatförändringarna omnämndes som ett hot mot regionen. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade i sitt tal till rådet att regeringen i Washington DC delar de övriga ländernas engagemang för miljön i Arktis, men att kollektiva mål inte alltid är lösningen.

– De blir meningslösa och till och med kontraproduktiva så fort ett land struntar i att följa dem, sade han enligt Reuters.

Sveriges utrikesminister
Margot Wallström (S) intog en motsatt position och kallade situationen i Arktis för en pågående klimatkris.