← Till Tidningen Global
Radar

Protesterna i Sudan mot militären fortsätter

SUDAN Det har snart gått en månad sedan Sudans president sedan 30 år, Omar al-Bashir, avsattes av militären efter massiva folkliga protester.

Demonstranter kräver sedan dess att militären ska överlämna makten till en civil övergångsregering eller att civila ska dominera en övergångsregering, medan militären kräver kontroll över den.

Ahmed Rabie från Sudanese Professionals Association (SPA), som ingår i demonstranternas delegation som förhandlar med militären, sade i förra veckan till nyhetsbyrån AP att de föreslagit ett råd om elva personer där tre platser skulle vara vikta till militären, men att militären å sin sida vill se ett råd om tio personer där sju platser ska gå till militären.

En medlargrupp bestående av bland annat affärsmän och journalister har nu föreslagit två övergångsråd, ett militärt och ett civilt, rapporterar Voice of America.

­– Militären har styrt oss i alla dessa år och det enda det har lett till är orättvisa. En civil regering är vad vi verkligen behöver, säger Rahma Yaqub, som demonstrerade i helgen, till Al Jazeera.

Missnöje har också riktats mot islamistiska krafter i landet som länge samarbetade med Omar al-Bashir. Det islamistiska inflytandet, som bland annat tagit sig uttryck i hård repression mot kvinnor, ges också som en av flera förklaringar till varför så många kvinnor varit drivande i protesterna som bröt ut i december förra året. En av dessa är Elaf Nasreldeen Suleiman:

– I åratal fick kvinnor gå till rättssalarna för att straffas av domare enbart för att de varit ute själva nattetid eller för att ha haft byxor på sig, säger hon till the National.

– De ville bryta ner varenda kvinna och tvinga bort dem från den offentliga arenan. Revolutionen blev vårt svar.