← Till Tidningen Global
Radar

Domstol tar upp ”Ogoni Nine”

Esther Kiobel, änka till en av männen som avrättades.

En domstol i Nederländerna har meddelat att den har jurisdiktion vad gäller anklagelser mot oljebolaget Shells inblandning i avrättningen av nio män tillhörande Ogonifolket i Nigerdeltat 1995.

NEDERLÄNDERNA/NIGERIA Det är Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo och Charity Levula, änkor till fyra av männen som avrättades i Nigeria, som har drivit fallet och som nu har fått en viktig delseger, som bland annat innebär att Shell måste överlämna interna dokument till kvinnornas advokater.

De nio männen, bland dem författaren Ken Saro Wiwa, hade kämpat mot utbredda föroreningar som orsakades av bland andra Shell i Nigerdeltat. Den nigerianska militärens svar på fredliga protester ledde enligt Amnesty International till utbredda människorättsbrott. Enligt en Amnesty-rapport från 2017 finns det bevis på Shells inblandning i detta:

– Det är odiskutabelt att Shell spelade en nyckelroll i de förödande händelserna i Ogoniland på 1990-talet, men vi anser nu att det finns skäl för en brottsutredning, sade Amnesty Internationals chef för globala frågor, Audrey Gaughran, då.

Redan 2002 stämde Esther Kiobel Shell i en domstol i USA men 2013 menade rätten där att de inte hade jurisdiktion i fallet, därefter vände hon sig till en domstol i Haag i Nederländerna där det brittisk-nederländska företaget har sitt huvudkontor.

Vi ska bevisa vårt ärende. Vi har bevis. Jag skulle inte ha utkämpat denna strid om jag inte hade det som krävs. Jag har kämpat i årtionden, säger hon till the Guardian.

Shell nekar till all inblandning och säger i ett uttalande att bevisen kommer att visa ”att Shell inte var ansvariga för dessa sorgliga händelser”.