← Till Tidningen Global
Radar

Soldater omringar expresidents hem i Benin

Patrice Talon röstar i valet 2016, som ledde till att han vann presidentposten.

Oroligheter har brutit ut i Benin efter söndagens parlamentsval. Demonstranter blockerar gator med brinnande barrikader och soldater har omringat expresidenten Thomas Boni Yayis hem.

BENIN Protesterna startade sedan resultatet av parlamentsvalet offentliggjorts. Valdeltagandet var rekordlågt. Inte ens var fjärde av det västafrikanska landets fem miljoner registrerade väljare röstade.

Timmar efter att siffrorna presenterats omringade soldater expresidenten Thomas Boni Yayis hem i Benins finansiella huvudstad Cotonou. Han har uppmanat till bojkott av valet.

Vägar i området blockerades av stridsvagnar, enligt AFP:s reporter. På andra platser i staden restes barrikader som sattes i brand och polisen använde tårgas för att skingra protesterande.

Bakgrunden till bojkotten är att endast två partier – båda allierade med president Patrice Talon – tilläts ställa upp i valet. Talon, som efterträdde Boni Yayi 2016, försvarar reglerna med att de syftar till att minska det stora antalet partier i landet – 250 stycken. Men kritiker konstaterar att de är för hårda och byråkratiska. Inget oppositionsparti har lyckats uppfylla de administrativa kraven i tid.

Före 1991 hade Benin ett auktoritärt styre, men gick sedan över till ett demokratiskt system. För fem år sedan tävlade 20 partier om de 83 parlamentsplatserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV