← Till Tidningen Global
Radar

Oroligt vid förstamajtåg i Paris

Ett hav av arbetare samlades i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Förstamajdemonstrationerna blev stökiga i Paris. Polisen avfyrade tårgas mot maskerade demonstranter som använde dagen till att demonstrera mot president Emmanuel Macrons politik.

FÖRSTA MAJ Proteströrelsen Gula västarna och andra demonstranter tog till gatorna bara dagar efter att Macron försökt bemöta missnöjet med förslag om bland annat skattesänkningar för över 5 miljarder euro. Polisen hade varnat för möjliga drabbningar med franska och utländska medlemmar i anarkistgrupperingen Svarta blocket. Detta efter maningar i sociala medier om att gå ut på gatorna på den dag som sedan slutet på 1800-talet uppmärksammar arbetares rättigheter.

Kravallpolis använde tårgas och granater som sprider gummikulor för att splittra en grupp demonstranter. Omkring 7 400 poliser och gendarmer var utkommenderade och över 220 personer hade på eftermiddagen gripits i Paris, enligt polisen. Inrikesdepartementet uppgav att cirka 16 000 personer demonstrerat i staden. Det vänsterinriktade fackförbundet CGT uppgav att det var cirka 80 000 och en beräkning av oberoende medier satte antalet till 40 000.

Departementet uppgav också att cirka 151 000 demonstrerat runt om i landet, medan CGT sade att det var 310 000

Oroligt i Köpenhamn

Många företagare i Paris hade, efter Gula västarnas återkommande demonstrationer, satt skydd för sina butiks- och restaurangfönster och låst ordentligt.

– Vi är inte rädda för fackföreningarnas marscher utan för Svarta blocket, säger restaurangägaren Serge Tafanel.

Även i Köpenhamn var det oroligt i samband med en demonstration på Israels Plads. Bilder visade poliser med batonger och Köpenhamnspolisen meddelade via Twitter att man hade en ”massiv” närvaro. Åtta personer har anhållits.

I Istanbul i Turkiet greps 137 personer för att ha försökt hålla icke tillståndsgivna demonstrationer i olika delar av staden. Några demonstranter lyckades ändå genomföra korta protester innan de greps.

Hög polisnärvaro

Demonstrationer hölls även i asiatiska städer under dagen. 6 000 människor tågade genom Taiwans huvudstad Taipei, enligt officiella siffror. Utanför presidentpalatset i Manila samlades också tusentals människor – då i regimkritiska protester mot Filippinernas president Rodrigo Duterte, som demonstranterna anser inte har prioriterat arbetsreformer.

Stora demonstrationer hölls också i bland annat Kambodja, Sydkorea, Myanmar, Malaysia och Indonesien.

Men i Sri Lanka, som under påskhelgen drabbades av flera kordinerade bombattacker som dödade över 250 människor och beskrivs som de värsta dåden i landet sedan inbördeskriget, förflöt dagen utan större folkmassor.

Flera politiska partier i Sri Lanka ställde in sina planerade förstamajtåg, och polisnärvaron var hög.