← Till Tidningen Global
Radar

Vägen mot frihet fortsätter i Sydafrika

Frihetskämpen och sedermera Sydafrikas förste svarte president Nelson Mandela släpps ur fångenskapen den 11 februari 1990.

För 25 år sedan hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. Men fortfarande är stora delar av befolkningen inte fria – utan inlåsta i fattigdom och arbetslöshet, omgivna av korruptionens gissel, konstaterar president Cyril Ramaphosa.

SYDAFRIKA – Vi minns ögonblicket då vi ritade ett kryss på en valsedel första gången i våra liv, sade Ramaphosa vid en ceremoni i Makhanda i södra Sydafrika där frihetskämpen och landets förste svarte president Nelson Mandela hedrades.

De första demokratiska valen, då även landets svarta majoritetsbefolkning gick till urnorna, hölls den 27 april 1994. Det innebar slutet på tre århundraden av vit överhöghet i Sydafrika, som kritiserades hårt internationellt för apartheidsystemet som infördes 1948 och syftade till att separera vita och svarta.

Svarta utgör två tredjedelar av landets befolkning.

Utbredd korruption

Men än har inte landet uppnått full rättvisa, enligt Cyril Ramaphosa som bland annat lägger skulden på den utbredda korruptionen i Sydafrika.

Vi kan inte vara en nation för ett fritt folk när så många är utan tillräckligt med mat, utan ordentligt boende, utan tillgång till riktig vård, utan möjligheter att tjäna sitt uppehälle, sade han och tillade:

Vi kan inte vara en nation för ett fritt folk när tillgångar som ska gå till de fattiga slösas bort, försvinner eller stjäls.

Ramaphosa leder det regerande partiet Afrikanska Nationalkongressen (ANC) som varit vid makten sedan apartheidsystemet avskaffades. Han tog över som president 2018, då Jacob Zuma tvingades avgå efter en rad korruptionsskandaler.

Lika villkor

Trots en framväxande medelklass i Sydafrika, som är den afrikanska kontinentens ekonomiska motor, lever 20 procent av de svarta hushållen i fattigdom – att jämföra med 2,9 procent bland de vita hushållen. Och arbetslösheten ökar.

Det var något Cyril Ramaphosa passade på att understryka under ceremonin.
När vi firar 25 år av demokrati behöver vi lägga all uppmärksamhet och kraftansträngningar på att försäkra att alla sydafrikaner på samma villkor tillgodogör sig de ekonomiska och sociala förmåner som friheten skapar, sade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV