← Till Tidningen Global
Radar

Inte mycket att välja på i Benin

Benins president Patrice Talon.

BENIN Invånare i Benin lägger sin röst i parlamentsvalet på söndagen. Men utbudet är skralt, endast två partier – båda allierade med president Patrice Talon – finns att välja mellan.

Oppositionspartiernas kandidater har hindrats från att ställa upp på grund av tuffare valregler. De har därför uppmanat till bojkott. Talon, som valdes 2016, försvarar reglerna med att de syftar till att minska det stora antalet partier i landet – 250 stycken. Men kritiker konstaterar att de är för hårda och byråkratiska. Inget oppositionsparti har lyckats uppfylla de administrativa kraven i tid.

President Talon är däremot inte orolig. Han går spikrakt mot seger, trots det låga deltagandet. I en vallokal i huvudstaden Porto-Novo hade bara fem av de 261 röstberättigade rest sig från soffan fyra timmar efter öppning. Och situationen ser ut att vara liknande på andra håll.

Före 1991 hade Benin ett auktoritärt styre, men gick sedan över till ett demokratiskt system. För fem år sedan tävlade 20 partier om de 83 parlamentsplatserna. Den tiden tycks vara förbi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV