← Till Tidningen Global
Radar

Röda handavtryck för Lyra McKee

Marsch för den dödade journalisten Lyra McKee, i Dublin, Irland i tisdags .

Stor ilska råder i Derry, Nordirland, efter mordet på journalisten Lyra McKee i förra veckan. Graffiti med budskapet Inte i vårt namn har sprayats på landmärket Free Derry och vrede har också riktats direkt mot folk som kopplas till the New IRA som tagit på sig mordet.

NORDIRLAND En grupp kvinnor, vänner till journalisten, författaren och hbtq-rättsaktivisten Lyra McKee, gjorde på måndagen röda handavtryck på huvudkontoret för vänsterpartiet Saoradh i protest mot hennes död. Partiet har kopplingar till the New IRA som har tagit på sig ansvaret för mordet på henne. I en kort video i samband med aktionen hörs en kvinna säga till vad som förmodas vara medlemmar av Saoradh:

– Mördande svin, det är vad ni är.

De välbyggda supportrarna ingrep inte när flera personer satte sina handavtryck på byggnaden inför ett stort pressuppbåd.

– De behöver ta ansvar i dag, hittills har de smitit från det genom att hävda att skjutningen var en olyckshändelse, men man skjuter inte oavsiktligt, sade Sinead Quinn efter manifestationen.

Avskyn mot händelsen har gjort flera avtryck i gatumiljön. I början av vecka sprayades graffiti på olika ställen i Derry för att markera avståndstagande från våldet. Bland annat sprayades ett nytt budskap på den kända Free Derry-väggen som har stått som landmärke i staden sedan the Troubles utbrott i slutet av 1960-talet. Texten ”Inte i vårt namn, vila i frid Lyra McKee” har sprayats där. På en annan vägg, i bostadsområdet Creggan där McKee sköts ihjäl har ett målat ”IRA” fått tillägget ”är över” och budskapet ”Oavslutad revolution” har ändrats till ”Avslutad revolution.” Lyra McKees familj och partner har tackat för den ”våg av stöd och kärlek” de mottagit stöd efter mordet inför hennes begravning som ägde rum på onsdagen.

Lyra McKees död den 18 april har skakat Nordirland som i skuggan av Brexit oroar sig över att konflikten ska ta sig våldsamma uttryck på nytt efter omkring två decenniers relativt lugn. The New IRA, som själva kallar sig the IRA, bildades 2012 genom en hopslagning av flera olika republikanska paramilitära grupper. På tisdagen tog de på sig ansvaret för mordet på Lyra McKee när hon bevakade våldsamma kravaller i samband med en polisinsats i bostadsområdet Creggan i Derry och framförde också en ursäkt till McKees familj. Polisen beskriver dådet som en terrorhändelse. The New IRA motsätter sig Långfredagsavtalet, Nordirlands fredsavtal 1998, de låg bakom en bilbomb utanför en domstol i Derry den 19 januari i år och skickade i mars i år fem brevbomber till platser i England och Skottland.

Colum Eastwood från partiet SDLP har uppmanat den brittiska regeringen och den irländska regeringen till att återuppta samtal om att återställa makten till det lokala parlamentet Stormont. Det faktum att Stormont inte varit aktivt sedan 2017 har inneburit ett politiskt vakuum och försämringar i de politiska relationerna, något som förvärrats ytterligare av Brexit som också har lett till ökade spänningar. Detta eftersom gränsen mellan Nordirland och republiken Irland som en del av Långfredagsavtalet har varit öppen, men som efter Brexit riskerar att på nytt byggas upp. 

Bara dagar efter McKees död marscherade ett par hundra personer i en manifestation arrangerad av Seoradh i Irland. Iförda paramilitära kläder, baskrar och solglasögon genomförde omkring 200 personer en parad i Dublin till minne av påskupproret 1916 i söndags. Trots hård kritik mot gruppen genomförde medlemmar en manifestation även i Cork dagen efter.