← Till Tidningen Global
Radar

Många civila dödade av internationella styrkor

Afghanska säkerhetsstyrkor i Kabul.

Civila i Afghanistan dödas i högre utsträckning av internationella och afghanska styrkor än av talibaner och andra rebellgrupper, visar en ny rapport från FN-organet Unama.

USA har intensifierat sina lufträder i landet samtidigt som samtal om fredsavtal pågår med talibanerna, som nu kontrollerar eller har inflytande över större delar av landet än någonsin sedan 2001.

USA är det enda medlemslandet i den internationella koalitionen i Afghanistan som bidrar med flygunderstöd i konflikten.

Under årets första tre månader 2019 låg internationella och afghanska styrkor bakom 305 civilas död. Samtidigt dödade rebellgrupper 227 människor, enligt Unamas kvartalsrapport.

De flesta dödsfallen var ett resultat av lufträder eller markoperationer, främst utförda av USA-stödda afghanska styrkor.

”Unama uppmanar både de afghanska säkerhetsstyrkorna och internationella militära styrkor att utreda påståenden om civila offer, att publicera resultaten och ge passande ersättningar till offren”, skriver FN-organet i rapporten.

Unama började föra statistik över civila offer 2009. Den nya rapporten är den första som visar att amerikanska och afghanska styrkor dödat fler civila än rebellgrupperna.

Totalt minskade antalet civila offer med 23 procent enligt rapporten, jämfört med samma kvartal 2018.

Totalt har 1 773 offer konstaterats under det första kvartalet i år, 581 döda och 1 192 skadade. Det är den lägsta kvartalssiffran sedan 2013.
Under hela 2018 dödades 2 804 civila i Afghanistan, den högsta siffran hittills enligt Unama.

TT-AFP