← Till Tidningen Global
Radar

Demonstranter i Sudan vill inte ha saudi-stöd

Demonstranter anländer från Atbara till Khartoum den 22 april.

SUDAN Demonstranter i Sudan säger nej till pengar från Saudiarabien och Förenade arabemiraten som erbjudit landet tre miljarder amerikanska dollar i bistånd.

– Vi vill inte ha något Saudi-stöd, skanderade demonstranter utanför landets militärhögkvarter, rapporterar Al Jazeera.

De lobbar och använder pengar för att försöka kontrollera Sudan. Vi har tillräckligt med resurser att ta hand om oss själva och våra intressen, säger handlaren Adil Gasem Alseed till tv-kanalen.

Det finns stora geopolitiska intressen kring landet – från å ena sidan Turkiet och Qatar som al-Bashir hade stärkt banden till de senaste åren, och å andra sidan just Saudiarabien och Förenade arabemiraten som oroats över den utvecklingen. Samtidigt har Sudan också haft marktrupper som stridit på Saudiarabiens sida i Jemen.

Samtidigt har Sudan ekonomiska svårigheter och är i behov av pengar – protesterna som inleddes i december förra året bröt ut just på grund av höjda priser på basvaror som en följd av att subventioner drogs in.

Militären som nu styr Sudan efter att ha avsatt al-Bashir i en kupp visar inga tecken på att vilja lämna över till en civil övergångsregering och därför fortsätter en sittdemonstration utanför militärhögkvarteret i Khartoum och i början av veckan anslöt demonstranter från staden Atbara – den plats där protesterna först bröt ut.

Sudanese Professional Association
som organiserat protesterna som ledde till al-Bashirs fall meddelade i helgen att de inte längre kommer att ha någon kommunikation med militärregeringen. Detta då de menar att den dialogprocess som inletts kontrolleras av militären och allierade till den tidigare regimen.