← Till Tidningen Global
Radar

Civila olydnadsaktioner i London

Protest vid Parliament Square i London.

Extinction Rebellions protester fortsätter i Storbritannien. I London ockuperas fortfarande flera centrala platser av icke-våldsaktivister för att få politiker och privatpersoner att agera på klimatförändringar. Även på andra platser har protester genomförts.

KLIMAT I fredags demonstrerade omkring 200 personer i Dublin med krav på den irländska regeringen att agera:

– Vi talar om vår civilisations kollaps i våra barns livstid om vi inte agerar nu, sade Ciarán O’Carroll från Extinction Rebellion Ireland till irländsk tv RTE.

Flera aktioner har genomförts i Ghana, bland annat i måndags i samband med ”Jordens dag” genomfördes aktioner till ”skydd av arter och biologisk mångfald”. Tio personer protesterade i förra veckan i Dhanera i delstaten Gujarat i Indien, den delstat Indiens premiärminister Narendra Modi kommer ifrån, och krävde att Modi ska ”arbeta för ren luft, tillgång till vatten och för att stoppa den massiva industrialiseringen som skadar vår jordbruksmark och hämmar miljontals bönder”, skriver de i en kort rapport på Extinction Rebellions hemsida. 

De mest intensiva protesterna sker i London där flera platser har ockuperats av aktivister sedan den 15 april och på tisdagen avgick en demonstration från Marble Arch till parlamentet. I söndags talade också Greta Thunberg vid Marble Arch om att världen står inför en existentiell kris:

– Under en allt för lång tid har politiker och folk med makt kommit undan med att inte göra någonting. Vi kommer att se till att politiker inte längre kommer att komma undan med det längre, sade hon och hon har också uttalat stöd för en global strejk för klimatet.

Från att protesterna inleddes har omkring tusen personer gripits men bara drygt 50 har åtalats för något brott. Många greps i helgen i samband med att polisen röjde undan den scen som demonstranterna haft på Waterloo Bridge under veckan. Polisen har också varnat att fler gripanden var att vänta om demonstranterna vid Parliament Square inte lämnade platsen vid midnatt mot onsdagen. Demonstranter planerade att även finnas på plats i närheten av parlamentet under onsdagen i samband med premiärminister Theresa Mays frågestund i underhuset.

Under hela förra veckan och denna vecka har en medborgarförsamling hållits i centrala London, i förra veckan hölls även ett möte särskilt för barn.

Demonstrationerna har genomgående varit icke-våldsliga, och många mindre protester har varit civila olydnadsaktioner som när folk klistrat fast sina händer utanför Shells huvudkontor liksom vid ett staket utanför Labourledaren Jeremy Corbyns hus. Protester har också hållits av framför allt unga människor i närheten av flygplatsen Heathrow.

Extinction Rebellions tre huvudkrav är att politiker ska utlysa att det råder en klimatkris och en ekologisk kris, sätta ett stopp för förlusten av den biologiska mångfalden och uppnå mål om noll koldioxidutsläpp till år 2025 samt etablera en medborgarförsamling för ”klimat- och ekologisk rättvisa”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV