← Till Tidningen Global
Radar

Indiskt rättsfall om kvinnors rätt att be i moskéer

Ett muslimskt par driver frågan om att tillåta kvinnor att be i indiska moskéer. I dagsläget är det många moskéer i landet som inte tillåter det, men i parets begäran till domstolen skriver de bland annat att: ”Koranen gör ingen skillnad på män och kvinnor”.

Nu har Indiens högsta domstol meddelat att den kommer att se över fallet. Detta med hänvisning till att domstolen i höstas kom med ett domslut som gjorde det möjligt för kvinnor i alla åldrar att be i det hinduiska templet Sabarimala i Kerala. Yasmin Zuber Ahmad Peerzade och hennes man Zuber Ahmed Peerzade har drivit fallet i flera år.

Yasmin Zuber Ahmad Peerzade hänvisar till profeten Muhammeds sätt att leva, nedtecknat i haditherna, och menar att kvinnor där ges tillträde till moskéer.

I Bukhairi Sharif nämns det tydligt att kvinnor kan tillåtas be i moskéer. Det är med hänvisning till det som vi har lämnat in vår yrkan till högsta domstolen, säger hon till Hindustan Times.

Vanligtvis kan kvinnor be i moskéer, dock brukar det finnas avskilda rum där kvinnor ber, många moskéer i Indien saknar dock detta.