← Till Tidningen Global
Radar

Militärt tänkande präglar Brasiliens politik

Armen deltar i firandet av militärkuppen  som inledde den Brasilianska diktaturen 1964.

Aldrig förr har den brasilianska regeringen utgjorts av så många militärer. Det finns fler med bakgrund i armén, marinen och flygvapnet än någonsin förr och det militära tänkandet präglar även regeringens satsningar.

BRASILIEN/ANALYS Inte ens under militärdiktaturen fanns det så många med militär bakgrund i regeringen. Förutom att åtta nuvarande ministrar har sin bakgrund inom militären har fler än 40 andra högt uppsatta tjänstemän en militär bakgrund.

Det militära tänkandet inom regeringen yttrar sig bland annat i planer på stora infrastrukturprojekt i Amazonas. “Integration för att inte behöva lämna bort Amazonas” var slagorden under militärdiktaturen, som nu återigen upprepas av den sittande regeringen.

När den tidigare amiralen Bento Albuquerque utsågs och nyligen tillträdde som gruv- och energiminister var det underförstått att det kommer att betyda satsningar på kärnkraft, eftersom han tidigare var chef för marinens kärnenergisatsningar. Han var ansvarig för ett program för att bland annat ta fram en kärnenergidriven ubåt.

Marinen utvecklade ett parallellt kärnenergiprogram som hölls hemligt i flera år och som arbetade med att ta fram anrikat uran, samtidigt som Brasilien hade undertecknat internationella överenskommelser om att inte använda sitt kärnenergiprogram för att utveckla kärnvapen.

Att mångdubbla antalet kärnkraftsanläggningar är en del av militärens tekniska och strategiska planer eftersom militären anser att förbättrad kunskap på området är viktigt.

Dessutom har Brasilien stora uranfyndigheter och har utvecklat en hel kärnbränsleindustri och annan utrustningsindustri som skulle få ett uppsving av en ökad efterfrågan från nya kärnkraftverk och ubåtar.