← Till Tidningen Global
Radar

Många offer för striderna i Libyen

Striderna nära Libyens huvudstad Tripoli har krävt 121 liv och 561 har skadats sedan krigsherren Khalifa Haftar inledde sin offensiv för att ta över staden, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

LIBYEN Organisationen skickar medicinsk utrustning och mer personal till Tripoli och fördömer ”upprepade angrepp mot vårdarbetare och fordon” under striderna som inleddes den 4 april.

Khalifa Haftars styrkor kontrollerar delar av östra Libyen och har ignorerat uppmaningar att stoppa striderna mot de regeringstrogna styrkorna.

Förutom markstrider har båda sidor även utfört luftangrepp och anklagar varandra för att ge sig på civila mål.

Regeringen säger sig ha skjutit ner ett av Haftars stridsflygplan söder om Tripoli på söndagen. Libyens nationella armé, Haftars styrka, bekräftar att ett flygplan av typen Mig-23 gått förlorat men uppger att orsaken var tekniska problem.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi träffade sin allierade Haftar på söndagen i presidentpalatset i Kairo. De uppges ha diskuterat ”den senaste utvecklingen i Libyen” samt frågan om hur ”säkerhet och stabilitet” ska kunna uppnås för alla libyska medborgare över hela landet, står det i ett uttalande.