← Till Tidningen Global
Radar

Abbas befäster makt i ny regering

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas och den nye premiärministern Mohammad Ishtayeh.

PALESTINA Efter ett något udda formaliafel har president Mahmud Abbas svurit in en ny palestinsk regering på den ockuperade Västbanken.

Hans parti Fatah behåller de viktigaste posterna och konstellationen signalerar en ökad distans till islamistpartiet Hamas i Gazaremsan.

Det stod sedan tidigare klart att Mohammad Ishtayeh, en ekonom som sedan länge varit rådgivare till den nu 84-årige Abbas, ska leda den Palestinska myndigheten på Västbanken som premiärminister. På andra viktiga poster, som finans- och utrikesministerposten, görs inga förändringar och Abbas anses behålla sin makt över beslutandeprocessen.

Hamas, som styr Gazaremsan, stödde symboliskt den tidigare regeringen. Nu anser Hamas att den nya regeringen sår split mellan de palestinska parterna och kallar den en ”separatistregering”.

Även Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) vägrar ha med den nya regeringen att göra.

Den nya regeringen svors in på lördagen. Men en uppmärksam advokat, Nael al-Hawah, noterade att eden som svors vid ceremonin var ofullständig. En fras om att ministrarna ska vara lojala ”mot folket och det nationella arvet” saknades.

Det hela skylls på ett skrivfel men på söndagen fick processen hur som helst göras om igen.