← Till Tidningen Global
Radar

Nya gripanden av kvinnorättsaktivister i Saudiarabien

Vänner till Loujain al-Hathloul  visar sitt stöd.

SAUDIARABIEN Åtminstone sju personer greps i förra veckan i Saudiarabien.

Bland de gripna finns både journalister och akademiker och två av de gripna är amerikanska medborgare. En av dessa är Salah al-Haidar som är son till kvinnorättsförsvararen och tidigare professorn Aziza al-Yousef som fängslades i maj förra året men som släpptes förra månaden.

En annan av de nu gripna är Fahad Abalkhail som stött kvinnors rätt att köra bil. I juni förra året blev det tillåtet för kvinnor att köra bil i landet, men innan dess greps de kvinnor som varit drivande i kampen för rätten att köra, bland andra Loujain al-Hathloul som liksom tio andra kvinnorättsaktivister fortfarande är fängslade.

Amnesty Internationals utredningschef för Mellanöstern, Lynn Maalouf skriver på organisationens hemsida att det inte är någon slump att myndigheterna riktat in sig på intellektuella och aktivister: ”Genom att rikta in sig på dem signalerar de till hela deras befolkning att det kommer att finnas noll tolerans mot alla former av kritik, eller ens ifrågasättande, av statens auktoritära förfarande”.