← Till Tidningen Global
Energi

Nyhetsquiz

De rätta svaren hittar du uppochner nederst på sidan. Vänd på skärmen för att läsa.

1. Astronomer har hittat ett tidigare okänt objekt långt bortanför Pluto. Himlakroppen tros vara den mest avlägsna som hittills har upptäckts i vårt solsystem. Vad heter den?

1   Narrow-2019b
X  Plutonium 94
2   Far Far Out

2. En däggdjursart tros för första gången ha utrotats till följd av klimatförändringar orsakade av människan. Vad var det för djur som mötte detta öde?

1  folkpartitus liberalis
X En råtta som levde på en mycket liten och väldigt sandig ö i Stora barriärrevet nånstans mellan Australien och Papua Nya Guinea
2  Pungvargen
 
3. Ett djur man däremot trodde var utrotat då experterna inte sett röken av det sedan 1906 tills ett exemplar nyligen dök upp på Galápagos-ön Fernandina i Ecuador är Chelonoidis phantasticus. Vad heter detta djur på populär-svenska?

1  Niobandad jättebälta
X  Ecuadoriansk jättepadda
2  Fernandinajättesköldpadda

4. En mystisk grupp som tros inbegripa Kim Jong-Uns brorson Kim Han-Sol, som är son till Kim Jong-Nam, den tidigare diktatorn Kim Jong-Ils äldste son som mördades i Malaysia 2017, säger sig ha bildat en exilregering för Nordkorea. Diktatorn Kim Jong-Uns regim kallas för ”det stora onda” som måste förstöras. Viket namn har exilstyret tagit sig?

1   All makt åt folket
X  사람들에게 모든 힘
2  Befria Joseon

5. Runt om i världen saknar många miljontals kvinnor tillgång till mensskydd. Många tvingas att använda alternativ som gamla tygbitar eller tidningspapper och avbryter sin skolgång i förtid efter ­infektioner och underlivsproblem. Hur många ägganlag, omogna ägg, har en nyfödd flicka i sin äggstockar? 

1   1 000
X  1 0 000 
2  1 000 000

6. En av soldaterna som sköt ihjäl obeväpnade demonstranter under Bloody Sunday den 30 januari 1972 i Nordirland, kommer att åtalas för mord. Men det finns fler blodiga söndagar i historien. Vilket av följande är inte det?

1    Söndagen den 22 januari 1905 blev demonstranter som visade missnöje mot tsar Nikolaj nedskjutna av Kejserliga ryska armén.   
X Söndagen den 21 november 1920. dödade IRA ett antal britter. På eftermiddagen hämnades brittiska militärer och sköt ihjäl åskådare och spelare under en fotbollsmatch.  
2 Söndagen den 8 maj 1917 utbröt kravaller i Göteborg i samband med Hungerdemonstrationerna på grund av regeringens hårdföra livsmedelspolitik.

7. I det här numret reser Torbjørn C. Pedersen till Burma, officiellt kallat Myanmar. Landets statskansler är Aung San Suu Kyi, tidigare hyllad fredsfrämjare men numera kritiserad för sin tystnad kring MR-övergrepp. Vad kallades hon under sin tid i husarrest?

1   Asiens kappvändare
X  Asiens lappvändare
2  Asiens järnfjäril