← Till Tidningen Global
Radar

Hopp och ilska bakom Caputovas seger

Den slovakiska blivande presidenten Zuzana Caputova möter anhängare under valnatten i Bratislava.

Hon kom från ingenstans och valdes till president.
Zuzana Caputova vann en övertygande seger i den andra valomgången. – Hon är ett nytt ansikte i slovakisk politik, det är hennes främsta fördel, säger journalisten och analytikern Dariusz Kalan, som följt hennes resa.

SLOVAKIEN Det råder ingen segerrusig känsla i den slovakiska huvudstaden Bratislava natten efter det historiska presidentvalet.

– Jag var ute på en klubb. Till min förvåning firade inte folk särskilt mycket, det var kanske en eller två, så det var ingen jätteentusiastisk reaktion. Jag tror inte att slovakerna är sådana (som firar på gatorna). Men jag tror att människor är glada, säger Dariusz Kalan, journalist och analytiker, som bevakat valet för bland annat medieorganisationen Foreign Policy.

Caputova är inte en traditionell politiker i Slovakien. Just det tror Kalan har varit ett segervapen.

– Mitt intryck är att hon är en väldigt charmig person. Hon verkar naturligt blyg, men ändå självsäker, vilket var en kvalitet som hon visade upp för allmänheten under valdebatter. Hon har pratat om sanning, rättvisa och jämställdhet – det är ett språk som är lättförståeligt i Slovakien, säger han.

Ska återfå förtroende

I slovakiska medier har Zuzana Caputova framställts som en version av Barack Obama eller Emmanuel Macron och hon har ridit på en våg av folklig ilska och ingjutit hopp om förändring, även om Slovakiens presidentämbete har begränsade befogenheter.

Hennes valkampanj har framställts som en kamp mellan gott och ont, med slagord som ungefär översätts med ”låt oss möta ondskan tillsammans”. Den ilska som slovakiska folket känt gentemot politiker bottnar i morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö 2018.

– Caputova försökte under kampanjen belysa att Slovakien under 30 år (som självständig stat) inte har lyckas hantera korruption, och det får folk att bli desillusionerade. Det är hennes uppdrag att få tillbaka förtroendet för politiken, säger Dariusz Kalan.

Modern professionalism

Caputova är advokat och kommer från en krets med rättighetsivrare, tankesmedjor och människorättsaktivister, i kontrast mot de traditionella politiska kretsarna med affärsmän, enligt Kalan.

– Jag tror att hon kommer att försöka att ta med sig en modern professionalism från det området till politiken, säger han.

Dariusz Kalan tror att Zuzana Caputova kan bli en framgångsrik president.

– Hon har stöd från folket och medierna. Det kommer att med tanke på skandalerna och de många dubiösa affärsmännen inom politiken vara svårt att inte lyckas, säger han.

Gustav Sjöholm/TT