← Till Tidningen Global
Radar

Colombia: Mera våld än före fredsavtalet

Colombias president Iván Duque.

Efter över fem decennier av strider slöts ett fredsavtal 2016 mellan regeringen och den marxistiska Farc-gerillan. Men sedan dess har våldet faktiskt ökat avsevärt i vissa områden i Colombia, larmar Internationella Rödakorskommittén (ICRC).

COLOMBIA – Den civila befolkningens situation är värre än tidigare. Freden nådde inte dessa områden, säger Christoph Harnisch, delegationschef på ICRC.

Särskilt illa är det i provinser som Chocó, Cauca, Arauca and Norte de Santander. Där har olika maktvakuum uppstått där väpnade kriminella grupper slåss om kontrollen över narkotikaodlingar och smugglingsvägar.

Dessutom fortsätter våldsamheter mellan regeringsstyrkorna och tidigare medlemmar i Farc som vägrat avrusta. Även medlemmar i den ännu aktiva ELN-gerillan ställer till bekymmer.

Våldet medförde att 27 780 människor tvingades lämna sina hem i fjol, en ökning med 90 procent jämfört med året före.

Många fler människor faller också offer för personminor, varav över hälften är civila. I fjol ökade antalet minoffer med hela 280 procent, till 221 personer. Av dessa avled 31 personer av sina skador.

Harnisch säger att president Iván Duque och regeringen inte bara kan se det hela som en säkerhetsfråga, utan att lösningen också innefattar utbyggnad av sjukvårdsinrättningar och annan samhällsservice.