← Till Tidningen Global
Zoom

Sjupartiallians vill ta makten i Thailand

Jublande supporter till Pheu Thai.

Både oppositionen och sittande militärjuntan utropar sig till vinnare i det thailändska valet. Trots en oppositionskoalition som samlar hälften av platserna i underhuset pekar det mesta mot att militärjuntan kan fortsätta styra Thailand.

THAILAND Oppositionspartiet Pheu Thai utropar sig till segrare i det thailändska valet och meddelar att det format en allians med sex andra partier för att få 255 stolar av 500 i underhuset och därmed rätten att bilda regering.

– Vi vill stoppa regimen från att klamra sig fast vid makten, sade Pheu Thais toppkandidat Sudarat Keyuraphan på en presskonferens där hon presenterade alliansen.

Författning omskriven

Koalitionen lär dock inte få utse någon premiärminister eftersom de behöver hälften av alla 750 platser i överhuset (senaten) och underhuset – det vill säga totalt 376 stycken. Ingen enkel uppgift eftersom militären har skrivit om författningen så att platserna i överhuset utses av militärjuntan i landet.

Militärjuntan med premiärminister Prayuth Chan-O-Cha i ledningen har styrt Thailand sedan 2014, då de tog makten genom en militärkupp.

Militärjuntan gjorde ett val över förväntan. De fick 6,7 miljoner röster i det preliminära valresultatet, 400 000 mer än oppositionspartiet Pheu Thai, och har även de utropat sig till valets vinnare.

– Det här är folkets mandat. De vill att Prayuth ska bli premiärminister, sade en presstalesperson för Prayuth Chan-O-Cha.

Inte säkerställt

Söndagens val har stött på förseningar. Rösträkningen var rörig och valet har kritiserats av valobservatörer samt av oppositionspartiet Pheu Thai som pekar på stora brister. Än är inte valresultatet säkerställt. En klarare bild väntas på fredag då valdeltagandet i varje distrikt presenteras. Det slutliga valresultatet lär dock dröja till 9 maj.

Fakta: Huvudkombattanterna i Thailands val

I söndagens val i Thailand till parlamentets underhus – representanthuset – kandiderade 68 personer till premiärministerposten. Kampen står främst mellan dessa två:

Prayuth Chan-O-Cha
Militärjuntans ledare och sittande premiärminister som har försökt ha en mjukare, folkligare framtoning inför valet. På sitt Instagramkonto har han bilder på sig själv när han lagar mat och åker tåg med små barn. Prayuth har också skrivit en ballad om demokratins fördelar med titeln ”En ny dag”.
Den 65-årige förre arméchefen var den som ledde militärkuppen 2014 som störtade Yingluck Shinawatras regering efter våldsamma protester.

Prayuth leder partiet Phalang Pracharat och är populär bland ärkerojalister och den Bangkokbaserade eliten. Sedan kuppen har han legat bakom skapandet av det överhus i parlamentet, senaten, som ger honom en enorm fördel när parlamentet ska utse premiärminister.

Sudarat Keyuraphan
Toppkandidat för Pheu Thai, parti med band till de tidigare premiärministrarna Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck Shinawatra, som störtades i militärkuppen 2014 och har stöd på landsbygden.
Sudarat satt med i Thaksins regering, men förbjöds att inneha offentliga ämbeten i fem år sedan regeringen störtats 2006.

Hon är oppositionsledare sedan det allierade partiet Thai Raksa Chart denna månad förvägrades rätten att ställa upp i valet. Författningsdomstolen beslutade då att partiet brutit mot vallagen genom att utnämna kung Maha Vajiralongkorns syster, exprinsessan Ubolratana, som premiärministerkandidat. Kungen tog öppet avstånd från hennes kandidatur.
Källa: AFP