← Till Tidningen Global
Radar

Mali: 160 bybor dödade i massaker

Ogossogou efter attacken.

MALI Minst 160 människor som tillhör fulanifolket har dödats i vad som av den maliska regeringen beskrivs som en ”obeskrivlig attack”. Milis som tillhör dogonfolket anklagas för att ha genomfört massakern i byn Ogossogou i Moptiregionen i centrala Mali i lördags. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP brändes många ihjäl när deras hem sattes i brand.

Konflikten mellan fulanifolket och dogonfolket och andra folk i regionen har pågått länge men har intensifierats på senare år. Dogonfolket anklagar fulanifolket för att stödja islamistgrupper i området och menar att deras milis är en självförsvarsgrupp som ska skydda dem mot islamistiska attacker.

Fulanifolket anklagar å sin sida Malis armé för att ha beväpnat dogonmilisen i syfte att attackera dem, rapporterar BBC. Attacken ägde rum samtidigt som FN-ambassdörer befann sig i Mali för att diskutera våldsspiralen i landet.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch råder det konflikt om vatten- och marktillgångar i området. Konflikten brukade tidigare lösas utan blodsspillan men har tagit sig allt mer våldsamma uttryck från 2015 och framåt.

I rapporten We used to be brothers från i december förra året skriver organisationen att under 2018 dödades 156 människor från fulunifolket i 26 attacker som tros ha utförts av självförsvarsgrupper tillhörande dogon- eller bambarafolket, och 46 människor ur dogonfolket dödades i 16 attacker som tros ha utförts av islamistiska grupper som stöds av fulanifolket.