← Till Tidningen Global
Glöd · Debatt

Världsflyktingdagen som en väckarklocka

Foto: Johan Nilsson / TT | Polis på plats på Malmö Airport (Sturups flygplats ) vid en transport från Migrationsverkets förvarsenhet för flyktingar i Åstorp.

DEBATT I onsdags var det världsflyktingdagen och i tisdags kom UNHCR:s årliga rapport om världens flyktingsituation. Antalet människor på flykt ökar, idag finns över 68 miljoner i världen. Det är vårt ansvar att göra allt vi kan för att hjälpa dessa människor. Vi är fast beslutna att fortsätta kämpa för världens mest utsatta. Det här är jämte klimatförändringarna vår tids stora ödesfråga.

Att hitta ett hem åt 68 miljoner människor är en utmaning. Men att skydda människor från krig och konflikt är vår förbannade skyldighet, inte ett val. Vi är fast beslutna om att skydda och hjälpa de människor som är på flykt världen över.

En tredjedel av världens flyktingar, alltså 25,4 miljoner, är internationella flyktingar, enligt UNHCR. Av dem kommer två tredjedelar från Syrien, Afghanistan, Burma, Sydsudan och Somalia. Och de allra flesta som lever på flykt befinner sig i grannländer det land de flytt ifrån. Det är väldigt få som kommer till Europa.

EUs medlemsländer är några av världens rikaste och Sverige befinner sig i toppen av listan. Jämfört med länder som ligger nära konfliktdrabbade länder tar vi idag ett otroligt litet ansvar för världens flyktingar, trots vår rikedom. För oss är det självklart att vi ska välkomna de som flyr till Europa och låta dem bygga sina liv här – samtidigt som vi genom internationellt stöd till de som är på flykt runtom i världen.

Sverige ska ta ansvar genom ett humant mottagande och en medmänsklig etableringspolitik som bygger på individens behov. Och vi ska samtidigt vara ett land som visar internationell solidaritet genom ambitiös utrikes- och biståndspolitik. Förra året presenterade Sverige den största biståndsbudgeten någonsin och i dag lovade Sverige att ge det största kärnstödet till UNHCR något land någonsin gett. Det svenska biståndet går bland annat till att bygga stabila stater, fredsarbete och att hantera effekter av katastrofer kopplade till klimatförändringarna. Pengarna går också till att undsätta nödställda direkt efter katastrofer. Sverige har blivit världsledande här, men vi kan och bör göra mer.

Vi gröna går inte med på det tillskruvade och inhumana narrativet som de flesta politiker tyvärr vill göra gällande numera, där flyktingsituationen målas ut som ett olösligt problem som hotar vårt sätt att leva, vår säkerhet och vår välfärd. Att miljontals människor tvingas på flykt är inte ett problem för oss, det är ett problem för de som drabbas av krigets helvete och tvingas lämna sina hem. Vi måste hitta tillbaka till den debatten där flyktingarna står i fokus, inte svenskars och européers nationalistiska farhågor.

Vi har bestämt oss. Vår målsättning är att alla som tvingas på flykt ska få en trygg plats att leva på, vare sig de flyr till Europa eller till ett grannland. Vi tänker också fortsätta kämpa mot militariseringen, fattigdomen, ockupationerna och klimatförändringarna som tvingar folk på flykt till att börja med. Vår solidaritet sträcker sig längre än nationens gränser. I onsdags var det världsflyktingdagen, vi hoppas att alla politiker tar sig tiden att tänka på världens flyktingar idag, snarare än på sig själva.