← Till Tidningen Global
Radar

Salvini vill ha romregister – får mothugg

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP/TT | Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill registrera alla romer i landet och utvisa icke-italienare.

Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini vill registrera alla romer i landet – och deportera de som inte är italienare.
Utspelet väcker kritik bland regeringskollegorna i Femstjärnerörelsen.

ITALIEN Folkräkningen ska låta myndigheter ”se vilka de är, hur de lever och hur många de är”, enligt Salvini, som också är partiledare för främlingsfientliga Lega och vice premiärminister.

Han vill hitta överenskommelser med andra länder för att de ska ta emot de romer som inte är italienska medborgare.

– När det gäller italienska romer så måste vi tyvärr ha kvar dem här hemma, säger Salvini till en lokal tv-station i Lombardien, Legas hemtrakter i norra Italien.

Totalt rör det sig om runt 130 000 människor, rapporterar BBC.

"Ledde till fascism"

Lega har återkommande, under lång tid, använt sig av en hårdför retorik mot romer i landet.

Nu ingår partiet dock i en koalitionsregering – och där får Salvini mothugg. Femstjärnerörelsens (M5S) ledare Luigi Di Maio konstaterar kort att det strider mot italiensk grundlag. Men motståndet är desto större i partileden, rapporterar Corriere della Sera.

”Den upphetsade överstatligheten var det som ledde till fascismen och konstitutionen är grunden för en fredlig demokrati som bygger på internationella förbindelser”, skriver M5S-senatorn Paola Nugnes på Facebook.

Hennes senatskollega Nicola Morra (också M5S) påpekar att alla medborgare har samma sociala rättigheter inför den italienska lagen, ”oavsett kön, ras, språk, religion, åsikter, eller sociala förhållanden”.

Lega blev nästan hälften så stora som M5S i valet i mars, men enligt de senaste opinionsundersökningarna har partierna nu ungefär lika mycket stöd – runt 29 procent vardera.

EU: Inte möjligt

– Du kan inte utvisa en europeisk medborgare på etnisk grund, säger EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein, enligt tidningen La Repubblica.

Han utesluter inte att kommissionen kommer att ta kontakt med den italienska regeringen i frågan, men konstaterar också att man i regel inte kommenterar medlemsländernas inrikespolitiska utspel offentligt.

Efter reaktionerna meddelar Lega att avsikten inte är att ta alla romers fingeravtryck, utan att ”skydda tusentals barn som inte får gå i skola regelbundet”. Matteo Salvini anser själv att det hela är en säkerhetsfråga:
”Ett romregister och kontroll över offentliga utgifter. Om vänstern föreslår det så är det bra, om jag föreslår det så är det rasism. Jag ger inte upp och kommer gå vidare! Italienarna först, och deras säkerhet”, skriver han på Twitter.

Gentiloni sågar

Initiativet väcker illavarslande minnen ”av etnisk rensning”, anser det tidigare regeringspartiet, mitten-vänsterpartiet PD.

– Salvini fortsätter sin valkampanj med allt vildare retorik, säger PD-senatorn Simona Malpezzi.

Den tidigare premiärministern Paolo Gentiloni skriver syrligt på Twitter:

”I går flyktingar, i dag romerna, i morgon vapen till alla. Vad ansträngande det är att vara otäck.”

En italiensk romorganisation påpekar att italienska myndigheter gjorde en folkräkning av romer förra året. De vill få till stånd ett möte med Matteo Salvini så fort som möjligt.