← Till Tidningen Global
Radar

Eritrea inleder dialog med Etiopien

Islossningen fortsätter mellan de bittra fienderna Eritrea och Etiopien.
Den eritreanske presidenten Isaias Afwerki är redo att skicka en delegation till Addis Abeba för att inleda en dialog med grannlandet.

ERITREA/ETIOPIEN Bland annat vill han förhöra sig om Etiopiens nye premiärminister Abiye Ahmeds ståndpunkter och staka ut framtida planer, säger Afwerki i ett tv-sänt tal.

Beskedet kommer sedan den reforminriktade Ahmed, som i våras tog över styret i Etiopien, överraskande meddelade att han kommer att godta alla delar i ett FN-stött avtal som syftar till att lösa en långdragen gränstvist länderna emellan. Etiopien har tidigare vägrat att acceptera överenskommelsen.

Länderna utkämpade ett blodigt krig med varandra mellan 1998 och 2000. Bakgrunden var den gränskonflikt som uppstod i samband med att Eritrea, som tidigare var en etiopisk provins, blev självständigt 1993 och Etiopien då förlorade hela kustremsan vid Röda havet.

Omkring 80 000 människor dödades i konflikten. Även efter det att kriget formellt avslutats har sporadiska stridigheter utbrutit.

Eritrea har i nuläget inga diplomatiska relationer med Etiopien, även om man har en ambassad i Addis Abeba som del av sin representation till Afrikanska unionen, vars säte ligger i den etiopiska huvudstaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV