← Till Tidningen Global
Glöd · Debatt

Visa solidaritet med Odessa den 2 maj

Vadim Ghirda/AP | Rosor i en hjälm ska påminna om offren som dog i Odessa den 2 maj 2014.

DEBATT • Överlevare, släktingar och sympatisörer till de 42 offren för Odessamassakern tystas, trakasseras och förföljs. De många offren blev dödade när nationalistiska anhängare till den nya västvänliga regeringen omringade en fackföreningsbyggnad och kastade brandbomber in i byggnaden. Tidigare har manifestationer anordnats både i Odessa och internationellt på årsdagen av massakern 2 maj.

Aktivister för fred väljer i år att utöka solidaritetsaktioner i Sverige till minst 6 orter. Samtidigt bjuder vi in alla både inom och utanför landets gränser att delta. För att visa din solidaritet och önskan om fred i Europa använder du en röd nejlika och fotar den med en mer eller mindre känd vy i bakgrunden. Du kan också ta med någon text, till exempel ”Odessa 2014-05-02”, det datum då massakern skedde eller ”Fred i Europa! – Solidaritet med offren för Odessamassakern” i ditt foto.

Solidaritetsmanifestationen har en sida på Facebook där alla foton samlas och läggs ut under hela maj månad – Solidarity action May 2 with the victims of the Odessa massacre. Skicka in ditt bidrag genom att skicka ett meddelande till sidan eller e-posta direkt till aktivisterforfred@gmail.com. Skriv var fotot är taget. Du kan också ange vem det är som står bakom solidaritetsaktionen. Denna viktiga handling kan enkelt utföras av en person, två eller flera.

Varför inte passa på under demonstrationerna 1 maj?  Då passar ett freds- och solidaritetsbudskap in. Med tanke på att det förekommer trakasserier och hot (även i Sverige) ser Aktivister för fred att det är viktigt att det går att delta anonymt. Mer information om det hittas på Facebook-sidan. Vi ser fram emot foton som visar upp vårt avlånga land och resten av världen.