← Till Tidningen Global
Radar

Unga afrikaner tar större plats i politiken

Tsvangirayi Mukwazhi/AP photo |  Nelson Chamisa är ny ledare för oppositionspartiet MDC i Zimbabwe.

Det går en ny våg genom Afrika där äldre politiker i allt högre grad ersätts av yngre förmågor. På alla positioner har de unga börjat kräva sina platser inom politiken.

AFRIKA • De unga har i allt högre grad börjat utnyttja sitt stora antal genom att rösta in yngre politiker på beslutsfattande positioner.

I Uganda valdes Proscovia Oromait in till landets parlament redan som 19-åring 2012 och året innan blev Lindiwe Mazibuko, som nu är 37, invald som ledare för oppositionen i Sydafrikas parlament. Hon blev samtidigt den första svarta kvinna att inneha den positionen.

Och allt fler unga politiker är på väg in i parlamenten i Nigeria, Ghana, Elfenbenskusten, Kenya, Sydafrika och i en rad andra afrikanska länder.
I Zimbabwe kan det presidentval som ska hållas i augusti i år innebär en kraftig föryngring jämfört med tidigare. Skulle 40-årige Nelson Chamisa, som är ny ledare för oppositionspartiet MDC, lyckas vinna det valet kommer han att bli en av de yngsta presidenter som har röstats fram i ett demokratiskt val i Afrika.

Enligt Zimbabwes valkommission är hela 60 procent av de 5,3 miljoner registrerade röstberättigade inför valet under 40 år gamla. När Robert Mugabe, som hade styrt landet i 37 år, tvingades bort från makten i höstas var han 94 år gammal.

Nyligen sade Nelson Chamisa i en intervju med den tyska radiostationen Deutsche Welle:

– Det är de unga som sätter fart på saker, och det är något vi även vill se inom politiken. Vi vill att vår kontinent ska präglas av de unga och ha en ung röst.

År 2015 påpekade David E. Kiwuwa, vid Princeton-universitetet i USA, i en artikel för CNN att den genomsnittlige politiske ledaren i Afrika vad drygt 78 år gammal. Det kan jämföras med en genomsnittsålder på 52 år för världens tio mest utvecklade ekonomier.

Den zimbabwiske samhällsvetaren Innocent Batsani Ncube, 39, säger att yngre människor sällan blivit uppmärksammade av de typiska afrikanska ledarna, eftersom de ofta är av uppfattningen att yngre personer inte har de kvalitéer som kan krävas av en ledare. Den gamla politiska eliten anser ofta att det är de själva som kan svaren på hur utveckling ska komma till stånd.

– Ett exempel på detta är den inställning dessa ledare har till hur ungas brist på arbeten ska lösas. Men deras lösningar passar oftast eliten bättre än de unga och det är brist på konsultation mellan ungdomarna och de äldre ledarna, säger Innocent Batsani Ncube.

Enligt FN kommer Afrikas befolkning att uppgå till 1,6 miljarder 2030, och den snabbt växande gruppen av unga vuxna kommer då att utgöra 42 procent av denna befolkning.

Samtidigt understryker Afrikanska utvecklingsbanken att en tredjedel av Afrikas 420 miljoner invånare i åldern mellan 15 och 35 år är arbetslösa, medan endast en sjättedel har en ordentlig anställning.

Lindiwe Mazibuko säger att regionens unga måste få vara med i beslutsfattandet.

– Vi afrikaner är på väg bort från stereotypen om att komma från en mörk och hopplös kontinent. Vi måste ställa upp i val, vi måste arbeta inom förvaltningarna och vi måste störa politikens status quo, säger Lindiwe Mazibuko.