← Till Tidningen Global
Zoom

Kim och Moon lovar fred och nedrustning

KBS/AP | Kim Jong-Un och Moon Jae-In håller hand när de tar steget in i Sydkorea.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In har undertecknat ett uttalande om att försöka uppnå fullständig fred mellan länderna och sträva efter total kärnvapennedrustning.

KOREA • De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under sitt historiska uttalande, där de förklarar att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvön”. Länderna kommer under året att arbeta tillsammans med USA och Kina för att slutligen lyckas ersätta stilleståndsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal, skriver de i uttalandet.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har också enats om att arbeta tillsammans för nedrustning med målet att nå ”en kärnvapenfri Koreahalvö”.

Moon ska också besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang senare i år och ledarna ska börja hålla regelbundna möten och telefonsamtal. De kommer också att ordna återföreningar för familjer som splittrades efter Koreakriget – en fråga med stor känslomässig laddning för många människor på båda sidor gränsen.

Kan komma prövningar

Under ledarnas gemensamma presskonferens försäkrade Kim att han kommer att se till att överenskommelsen upprätthålls. Nord- och Sydkorea kommer att hålla nära kontakt för att säkerställa att inte uppgörelsen, som tidigare, bryter samman, enligt Kim.

– Det kan komma bakslag, prövningar och frustration längs vår väg, men en seger kan inte uppnås utan smärta, sade Kim.

Tidigare under dagen planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna. Trädet ska symbolisera fred och välstånd och är planterat i jord från båda länderna och vattnat med vatten från båda.

Pool/AP/TT |God stämning i "fredshuset"
Pool/AP/TT |God stämning i "fredshuset".

Inbjudan till Blå huset

I vanliga fall är stämningen mycket bister längs det som kallas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är de nu desto mer gemytliga.

– Vi kan visa er ännu finare utsikt om ni kommer till Blå huset (presidentkansliet i Sydkoreas huvudstad Seoul), sade Moon till sin nordkoreanske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället fridfulla gränslandskapet i den befästa byn Panmunjom.

– Jaså? utbrast Kim.

– Jag kan komma till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade han, enligt en sydkoreansk tjänstemans referat för medier på plats.

– Gränsen är inte så hög, ska Kim också ha sagt om den gjutna tröskel som markerar stilleståndslinjen.

– Kanske kan den försvinna om många människor går över den?

"Ny era"

Inne vid det ovala förhandlingsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är ”startsignalen” för ”en ny era”. Men han verkade också medveten om att tongångarna varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretorik.

– I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Det ovala mötesbordet rapporteras mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet.

Vid de två toppmöten länderna hade 2000 och 2007, då Kim Jong-Uns far Kim Jong-Il tog emot Sydkoreas dåvarande ledare i Pyongyang, slutade mötena med hoppfulla tongångar om fred och återförening – men därefter har kapprustningen fortsatt.

Yonhap/AP/TT | De dåvarande ledarna Kim Dae-Jung och Kim Jong-Il skålar vid Nord- och Sydkoreas första toppmöte, i juni 2000
Yonhap/AP/TT | De dåvarande ledarna Kim Dae-Jung och Kim Jong-Il skålar vid Nord- och Sydkoreas första toppmöte, i juni 2000.

Röd matta

Moons företrädare har alltså flera gånger varit på den norra sidan gränsen, men detta är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som Nordkoreas ledare satt sin fot i syd.

En kort parad uppträdde för de två delegationerna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Sydkoreansk tv direktsände Moons hela färdväg från centrala Seoul till Panmunjom, en i och för sig ganska blygsam sträcka på mindre än fem mil.
På den norra sidan fick Kim färdas längre, bilvägen är det drygt 15 mil från Pyongyang till gränsen.

Det finns också räls hela vägen mellan de två huvudstäderna, för tillfället avklippt vid gränsen. Men de nordkoreanska ledarna brukar föredra järnväg, så om inbjudan kommer skulle Kim alltså kunna ta tåget ner till det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

Sent på kvällen koreansk tid lämnade Kim sina sydkoreanska värdar ackompanjerad av pampig musik, Han vinkade genom ut genom den svarta limousinens fönster innan bilen rullade över den välbevakade gränsen mot Nordkorea. Därefter lämnade kollegan Moon fredshuset i sin limousin i riktning mot huvudstaden Seoul efter det historiska mötet.

Fakta: Konflikten på Koreahalvön

Vid andra världskrigets slut intogs Korea av dels Sovjetunionen, dels USA. En skiljelinje mellan de sovjetiska trupperna i norr och de amerikanska i söder drogs längs den 38:e breddgraden. Sovjetunionen bildade ett kommunistiskt system under ledning av Kim Il-Sung medan USA inrättade en tillfällig regering av moderata nationalister.

I augusti 1948 utropades en ny stat i söder: Republiken Korea. Samma månad arrangerades val till en folkförsamling i norra Korea och 9 september bildades Demokratiska folkrepubliken Korea.

Bakgrunden till kriget som rasade 1950–1953 kan hittas i kalla krigets spänningar men också i motsättningarna i Korea. Kommuniststaten fick kinesiskt och sovjetiskt stöd medan Sydkorea hade stöd av USA-ledda FN-trupper.

I juli 1953 slöts ett stilleståndsavtal i Panmunjom. Något fredsavtal kom aldrig till stånd och den demilitariserade zonen längs breddgraden utgör alltjämt gräns mellan Nord- och Sydkorea. Kriget krävde minst ett par miljoner människoliv.

Källor: Landguiden, NE

Fakta: Tredje mötet

Nordkoreas förste diktator efter delningen på 1940- och 1950-talen, Kim Il-Sung, reste en del i Asien och Europa, men träffade aldrig Sydkoreas ledning. Hans son och efterträdare Kim Jong-Il träffade presidenter från Seoul två gånger:
2000: Kim Jong-Il överraskade omvärlden genom att åka ut till flygplatsen och personligen ta emot sydsidans ledare Kim Dae-Jung i Pyongyang.
Hundratusentals nordkoreaner kantade gatorna under mötet.

– Vi är samma Chosun (ungefär ”koreanska folk”), sade Kim Jong-Il.

De avslutade mötet genom att sjunga en sång vars titel kan översättas ”Vi vill återförenas”.
2007: Stämningen var positiv i samband med Nordkoreas förhandlingar med omvärlden om nedrustning. Sydkoreas president Roh Moo-Hyun färdades i bil från Seoul till Pyongyang, och gjorde en poäng av att hoppa ur och gå över gränsen.
”Söder och norr kommer inte att ha en fientlig inställning till varandra, utan kommer att sänka de militära spänningarna och lösa tvistefrågor genom dialog och förhandlingar”, hette det i uppgörelsen från mötet med Kim Jong-Il.
Men senare sade Roh att han legat sömnlös i den nordkoreanska huvudstaden inför samtalen, och känt att de inte kunde enas om något alls.

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst de nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för ”Raketmannen” och hotade att ”totalförstöra” Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som ”mentalt störd”. Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.