← Till Tidningen Global
Radar

Zambia inleder satsning på miljontals nya träd

Clayton Smith/flickr | ifuniso Imbuwa planterar grödor vid  Barotse, Zambia.

Varje år går stora områden av skogar förlorade i Zambia. Men en ny satsning ska vända utvecklingen – under de kommande åren ska miljontals nya träd planteras i landet.

ZAMBIA • Skogar är inte bara viktiga för världens ekosystem, utan även för människors försörjningsmöjligheter. Världsbanken beräknar att 1,3 miljarder människor i världen på olika sätt är beroende av skogar för sin försörjning. Det motsvarar en femtedel av jordens befolkning.

Att skydda och återplantera skogar kan även ses som viktiga åtgärder för en ökad ekonomisk tillväxt och som en del av kampen mot fattigdomen.

I Zambia är skogsbruket mycket viktigt för många, i synnerhet på landsbygden, och skogssektorn ligger bakom dryga fem procent av landets bruttonationalprodukt. Samtidigt försvinner landets skogar i en oroande takt – 276 000 hektar beräknas gå förlorade varje år.

Satsningen ”plantera en miljon” har som målsättning att under kommande år se till att många miljontals nya träd planteras i landet. Projektledaren Emmanuel Chibesakunda säger att tanken är att skapa en skogsbaserad ekonomi som kan bidra till landets sociala utveckling och samtidigt motverka klimatförändringarna.

– Det är ett gemensamt projekt för den offentliga och privata sektorn som ska bidra till en hållbar utveckling genom att engagera lokala skolor och befolkningar, säger Emmanuel Chibesakunda till IPS.

Genom samarbeten med skolor menar han att man samtidigt kommer att utbilda framtidens medborgare om skogarnas betydelse.

– Vi vill ändra fokus från hur många träd som blir planterade till det avgörande – hur många träd som överlever de viktiga två första åren, och hur viktiga träden är för de lokala befolkningarna. Vårt fokus ligger på attitydförändringar och det måste börja med morgondagens ledare, barnen, säger Emmanuel Chibesakunda.

Läraren Roy Lombe menar att de trädplantor som barnen är med och planterar gör det möjligt att med praktiska medel visa skogarnas värde.
– Min generation har misskött skogarna på grund av dåliga kunskaper, och vi vill inte att det ska föras vidare. Om eleverna redan som unga får lära sig värdet av träd så kommer det att följa med dem även som vuxna, säger han.
15-årige Subilo Banda, som går i skolan Lake Road PTA, säger att han vill vara med och motverka de problem som skapats av tidigare generationer.

– Jag anser att vi har öppna sinnen och att vi har lärt oss av tidigare generationers misstag, säger han och tillägger att dagens ungdomar är bättre förberedda på att leva mer miljömedvetet.

Hittills har satsningen engagerat närmare 15 000 elever i skolor i distriktet Lusaka. Men ytterligare 132 skolor ska under de kommande månaderna engageras och inom två års tid är planen att 720 skolor i alla landets tio provinser ska delta.

Satsningen lanserade av Zambias vice president i februari. Departementet som ansvarar för naturresurser är engagerade i projektet, och där ser man med oro på den snabba avskogningen i landet.

– Så länge som vi inte kan erbjuda alternativa energikällor till vår befolkning så kommer trädfällningen att fortsätta, säger Jean Kapata, minister med ansvar för naturresurser.

Av det skälet säger han att regeringen även överväger att utöka odlingarna av vissa snabbväxande bambusorter som kan användas som alternativ.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV