← Till Tidningen Global
Radar

EU och FN samlar och skramlar för Syrien

Edlib Media Center via AP/TT | Boende i Idlib flyr staden efter ryska bombningar i januari.

Samtal och möten i dagarna två ska dra in nya miljardbelopp för att hjälpa civilbefolkningen i Syrien, hoppas EU och FN i Bryssel.
FN:s säkerhetsrådsmöte i Sverige hyllas som en ”temperatursänkare” – men gav ingen lösning.

SYRIEN • Målet under veckans tvådagarskonferens i Bryssel är att få in minst motsvarande 60 miljarder svenska kronor till stöd för de krigsdrabbade i Syrien.

Tisdagens tema var att lyssna på de många hjälporganisationer – NGO:er – som är verksamma både inom och utanför landet.

– Varje dag är NGO:erna på plats i Syrien för att hantera modern tids mest tragiska humanitära kris. De är våra ögon och öron, konstaterade EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides i sitt inledningsanförande.

På onsdagen väntar
sedan mer fokus på vad omvärlden kan göra, med en lång rad utrikes- och biståndsministrar på plats. Allt avslutas framåt kvällen med en genomgång av årets ekonomiska löften.

EU och FN passar samtidigt på att upprepa behovet av förhandlingar.

– Huvudbudskapet är att Syrien inte är något schackbräde. Det här är inget geopolitiskt spel, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens.

Intill henne varnar FN:s svensk-italienska Syriensändebud Staffan de Mistura för vad som kan hända i det fortsatt rebellkontrollerade Idlib i norra Syrien.

– Idlib är den nya stora utmaningen, med 2,5 miljoner människor. Vi hoppas att det här kan bli ett tillfälle för att se till att inte Idlib blir det nya Aleppo eller östra Ghouta, säger de Mistura.

Att FN:s säkerhetsråd under helgen träffades i skånska Backåkra beskriver de Mistura samtidigt som en nyttig ”temperatursänkare”.

– Har det här undvikit eller fullkomligt löst klyftan som finns i säkerhetsrådet om Syrien? Nej. Men har atmosfären förbättrats och förståelsen ökat om att det finns gemensamma frågor som kan lösas tillsammans? Ja, svarar de Mistura på sin egen fråga i Bryssel.

Fakta: Syrien-konferensen i Bryssel

I dagarna två håller EU och FN konferens om ”stöd till framtiden i Syrien och regionen”.

På tisdagen: Möten om skydd för syrier i regionen, stöd till unga och utvecklingen i de grannländer som hyser mängder av flyktingar. Bland annat med EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides och FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

På onsdagen: Ministermöten om ekonomisk återhämtning i regionen och humanitärt stöd i och utanför Syrien. Med bland andra EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN:s Syrien-sändebud Staffan de Mistura.

Parallellt hålls mängder med sidoevenemang, däribland ett som delarrangeras av Sverige om ansvarsutkrävande för krigsbrott. Sverige representeras vid mötet av kabinettssekreterare Annika Söder (S).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV