← Till Tidningen Global
Radar

Sverige hoppas hindra offensiv mot kurder

Syriska armén hävdar att man gått in i staden Manbij i norra Syrien, ett kurddominerat område där Turkiet hotat göra en offensiv.

Sverige har träffat de andra länderna i FN:s säkerhetsråd för att lufta oron kring den förändrade situationen i Syrien.
Mötet skedde på svenskt initiativ och handlade främst om Turkiets planer på en militär operation mot kurder.

SYRIEN  Sedan USA:s president Donald Trump deklarerat att landet drar sig ur Syrien, har spänningarna i nordöstra Syrien ökat ytterligare vilket oroar utrikesminister Margot Wallström.

Den kurdiska YPG-milisen som bekämpat IS och som delvis skyddats av USA:s närvaro, hotas nu från turkiskt håll. Turkiet betraktar YPG som en förlängd arm av PKK-gerillan, stämplad som en terrororganisation av Turkiet, USA och EU.

Turkiet och Ryssland har ett gemensamt mål att rensa Syrien från alla terrororganisationer, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, enligt Reuters. Länderna kommer att samordna sina militära insatser, tillägger ryske kollegan Sergej Lavrov efter att de träffats i Moskva.

"Inskärpte allvaret"

En turkisk offensiv riskerar att drabba särskilt den kurdiska civilbefolkningen i norra Syrien hårt, vilket Sverige hoppas motverka genom det särskilt tillkallade mötet med länderna i säkerhetsrådet.

– Vi bedömer att mötet inskärpte allvaret i situationen, och att det ska ske saker preventivt. Olika länder har lite olika ingångar i detta och flera bedömer att det är läge för analys nu. Men vi kommer att fortsätta prata bilateralt kring frågan de närmaste dagarna för att göra det som krävs för att motverka en turkisk offensiv mot området, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

Det är inte omöjligt att det blir fler möten i FN kring frågan, enligt Fivrin.

Sluttampen för Sverige

För Sveriges del blir det troligen den sista aktiviteten som medlem i FN:s säkerhetsråd vad gäller Syrien och Turkiet. Den sista december är det dags att lämna säkerhetsrådet.

– Den sista riktiga insatsen var egentligen Jemen-samtalen i Rimbo, där resultaten var bättre än väntat. Men världen är oförutsägbar och det är tre dagar kvar i FN:s säkerhetsråd, säger Fivrin.

Samtliga nuvarande och inkommande medlemmar i FN:s säkerhetsråd var med på mötet om Syrien som hölls under fredagskvällen på Sveriges FN-representation i New York i USA.

Katri Artta Svarfvar/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV