← Till Tidningen Global
Radar

Ryssland skickar stridsflyg till Krim

Ryssland skickar stridsflygplan av typen Suchoj SU-27 och SU-30 till Krimhalvön.

Ryssland skickar fler än tio stridsflygplan till Krimhalvön, meddelar landets försvarsdepartement. Detta eftersom Ukraina, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, förbereder en ”provokation” före årsskiftet.

RYSSLAND/UKRAINA Lavrov påstår att Ukrainas president Petro Porosjenko placerat ut runt 19 000 soldater och en större mängd militärt materiel vid den ryska gränsen i Donbasregionen, och att Porosjenko planerar en provokationshandling.

– Han kommer inte tycka att svaret blir roligt. Vårt land är våra gränser, säger utrikesministern i en intervju med tidningen Komsomolskaja Pravda, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Stridsflygplanen, som är av typen Suchoj SU-27 och SU-30, kommer att placeras på Belbeks flygbas utanför Sevastopol på Krimhalvöns södra spets. Stationeringen är permanent, enligt Lavrov skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland annekterade den ukrainska Krimhalvön 2014. Relationerna länderna emellan förvärrades ytterligare i slutet av november i år när Ryssland besköt, stoppade och beslagtog tre ukrainska fartyg som var på väg in genom Kertjsundet mot ukrainska hamnar vid Azovska sjön.

EU har fördömt Rysslands agerande och förlängt sina ekonomiska sanktioner mot en rad statskontrollerade ryska banker, energibolag och försvarsindustrier.

TT

Bakgrund: Annekteringen av Krimhalvön

Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäset. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare, de flesta av dem etniska ryssar.

2014 ledde omfattande protester i Kiev till att den Moskvatrogne ukrainske presidenten Viktor Janukovytj flydde till Ryssland. Senare valdes den Europavänlige Petro Porosjenko till ny president.

Maktskiftet skärpte motsättningarna mellan den ukrainsk- och rysktalande befolkningen, vilket blev startskottet för utdragna strider i östra Ukraina. På Krimhalvön byttes den ukrainskvänliga regeringen i en liknande revolt ut mot en ryskorienterad administration som begärde stöd från Ryssland.

I slutet av februari 2014 hissades den ryska flaggan vid officiella byggnader i de största städerna och det lokala parlamentet i Krims huvudort Simferopol ockuperades av tungt beväpnade män. Två flygplatser togs också över och regeringen i Kiev pekade ut Ryssland som ansvarigt. Ryssland förnekade att ryska soldater var aktiva på Krim och säger att det rörde sig om lokala självförsvarsstyrkor.

I mars samma år hölls en folkomröstning på Krim, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Senare i mars beslutar Ryssland att införliva Krim i Ryska federationen. Ryska styrkor har fortsatt att inta ukrainska militära posteringar och Ukrainas regering ger snart order om total evakuering av all militär och deras familjer från Krim.

Detta var första gången sedan andra världskriget en europeisk stat erövrade en del av ett annat land och reaktionen från omvärlden blev stark, skriver Utrikespolitiska institutet.

Källa: Utrikespolitiska institutet