← Till Tidningen Global
Radar

Snart kan vapnen tystna i jemenitisk hamnstad

Stridande lojala med Huthirebellerna, i Jemen förra veckan.

Fortsatta strider har överskuggat avtalet om eldupphör i staden som har beskrivits som Jemens livlina. Men nu rapporteras ett eldupphör vara nära förestående i al-Hudaydah.

JEMEN Överenskommelsen mellan regeringen och Huthirebellerna – som nåddes i förra veckan efter dagar av överläggningar på svensk mark – har beskrivits som det mest positiva steget som tagits i Jemenkonflikten på flera år. Men landet, som har trasats sönder fullkomligt av kriget, har fortfarande lång väg kvar till fred, vilket bekräftades av helgens sammandrabbningar i staden al-Hudaydah.

Parternas avtal, som tillkännagavs på Johannesbergs slott i torsdags, slog fast att vapnen skulle tystna omedelbart i hamnstaden, som är mycket viktig för införseln av humanitärt bistånd i landet. Men under helgen har det rapporterats om flygräder och sammandrabbningar mellan rebellerna och den saudiskstödda regeringssidan.

Eldupphör vid midnatt

Det fick FN-sändebudet Martin Griffiths att i söndags påminna parterna om vad de enats om och manade dem att omedelbart förverkliga sina skyldigheter i enlighet med texten i Stockholmsavtalet.

Och nu tycks det vara klart att eldupphöret ska träda i kraft under natten mot tisdagen, bekräftar en anonym FN-tjänsteman för nyhetsbyrån AFP. Tidigare har företrädare för parterna samt en FN-källa uppgivit samma sak för nyhetsbyrån Reuters.

Fortsatta strider

Två invånare i al-Hudaydah berättar över telefon för AFP att de kan höra sporadiska strider i olika delar av staden under måndagen. Läkare utan gränser uttrycker i sin tur oro för det fortsatta våldet.

”Arbetslag på marken fortsätter att behandla offer för skottlossning, bomber och flygräder” skriver organisationen på Twitter och manar alla stridande parter att respektera förekomsten av civila och kliniker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV